Hoogleraar Daan Kromhout geridderd bij afscheid

26-4

Prof. Dr. Ir. Daan Kromhout is bij zijn afscheid op 16 april als hoogleraar Volksgezondheid aan Wageningen University benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door Burgemeester Rob Metz van Soest.

Benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is bedoeld voor personen die zich hebben onderscheiden door een uitzonderlijke artistieke prestatie, wetenschappelijke onderzoekspresentaties, technische innovatie of innovatief ondernemerschap.

 

 

Afscheidsrede

Tijdens zijn afscheidsrede vertelde Kromhout dat, toen hij dertig jaar geleden hoogleraar werd, hij hoopte de oorzaken van hart- en vaatziekten te ontdekken die een gevolg waren van voeding en leefstijl. Nu stelt hij vast dat daarin gedeeltelijk te zijn geslaagd.

 

‘Dat oude studies geen nieuwe resultaten kunnen opleveren en daarom geen financiering verdienen wordt gelogenstraft door de opbrengt van langlopend epidemiologisch voedingsonderzoek, aldus Kromhout.

 

KNAW

Prof. Kromhout was lange tijd hoogleraar Volksgezondheid en sinds 2005 vice-voorzitter van de Gezondheidsraad. In 2009 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hem tot Akademiehoogleraar. Daarnaast publiceerde Kromhout in wetenschappelijke tijdschriften, ook heeft hij in binnen- en buitenland diverse prijzen gekregen voor zijn onderzoekspresentaties. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Wageningen University benoemt twee hoogleraren bij afdeling Humane Voeding

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

De passie van: NAV-lid Arno Traa

De passie van: NAV-lid Arno Traa

‘Inzet van biomarkers kan blessures voorkomen’, aldus docent Voeding en Diëtetiek Arno Traa.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?  ‘Eerder deed ik een opleiding tot fysiotherapeut. Door persoonlijke omstandigheden in het tweede studiejaar moest ik min of meer noodgedwongen stoppen met de opleiding, hoe jammer ik dat ook vond, en besloot ik...

Publicatieprijs NAV naar Anne Wanders met onderzoek plantaardige, onverzadigde vetzuren en glucosemetabolisme

Publicatieprijs NAV naar Anne Wanders met onderzoek plantaardige, onverzadigde vetzuren en glucosemetabolisme

Over de precieze effecten van plantaardige, onverzadigde vetzuren op de stofwisseling zijn er veel vraagtekens, maar antwoorden zijn des te interessanter nu er steeds meer mensen plantaardig gaan eten. Samen met collega-onderzoekers zette Anne Wanders de data op een rijtje en won er de NAV publicatieprijs 2019/2020 mee. De nummers twee en drie gaan...