Hoogleraar oneens met beweringen ‘gevaarlijke’ tarwe

attachment-brood

Hoogleraar Fred Brouns sluit zich aan bij de critici van het boek Broodbuik, waarin cardioloog William Davis beweert dat tarwe diverse gezondheidsklachten zou veroorzaken. Brouns noemt het boek onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Volgens auteur Davis is tarwe door genetische veranderingen veredeld waarbij de samenstelling en structuur van tarwe is veranderd. Davis beweert dat dit de oorzaak van de ‘negatieve effecten’ van tarwe op de gezondheid is en dat iedereen hier vatbaar voor is. Zie ook de link hieronder naar ons bericht. Begin juni komt de auteur naar Nederland ter promotie van zijn boek.

 

‘Speculatieve conclusies’

Brouns is van mening dat de beweringen van de cardioloog in zijn boek niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en noemt het speculatieve conclusies. In een interview in het blad Glutenvrij Magazine (maart 2013) geeft hij aan dat hij geen enkele studie kent waarin wordt aangetoond dat tarwe, door genetische veranderingen, zodanig is veranderd dat het schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. ‘Het boek bevat trouwens meer feitelijke en interpretatieve onjuistheden’, aldus Brouns in het interview.

 

Wees gerust

De Maastrichtse hoogleraar zet uiteen dat voor coeliakie een bepaalde genetische aanleg nodig is, die ervoor zorgt dat men na regelmatige consumptie van gluten en granen de ziekte kan ontwikkelen. Terwijl Davis beweert dat coeliakie het bewijs is van het onvermogen van ons lichaam om zich aan te passen aan gluten in moderne veredelde tarwe. ‘Het ligt allemaal veel ingewikkelder dan wat Davis zegt’, aldus Brouns. Ook geeft hij aan dat de beweringen uit het boek mensen inmiddels wel ongerust maken.

 

Amylase/tryptine-inhibitoren en glutensensitiviteit

Brouns gaat dieper in op verschillende onderzoeken over amylase/tryptine-inhibitoren in tarwe die bij coeliakie een rol spelen. Brouns: ‘Het is aangetoond dat deze stoffen bij sommige mensen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, maar ook in dit geval gaat het erom of je hier gevoelig voor bent.’ Ook benoemt hij dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking glutensensitief is. Hij benadrukt dat dit fenomeen, waarbij klachten ontstaan ten gevolge van glutenovergevoeligheid, maar waarbij er geen sprake is van medische darmschade, absoluut serieus genomen moet worden. Toch is Brouns van mening dat  het vanuit medisch perspectief niet nodig is om gluten te bannen uit de voeding.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Het gevaar van tarwe: een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?

Hoogleraar voeding haalt uit naar voedingsgoeroes

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...