Hoogleraar oneens met beweringen ‘gevaarlijke’ tarwe

attachment-brood

Hoogleraar Fred Brouns sluit zich aan bij de critici van het boek Broodbuik, waarin cardioloog William Davis beweert dat tarwe diverse gezondheidsklachten zou veroorzaken. Brouns noemt het boek onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Volgens auteur Davis is tarwe door genetische veranderingen veredeld waarbij de samenstelling en structuur van tarwe is veranderd. Davis beweert dat dit de oorzaak van de ‘negatieve effecten’ van tarwe op de gezondheid is en dat iedereen hier vatbaar voor is. Zie ook de link hieronder naar ons bericht. Begin juni komt de auteur naar Nederland ter promotie van zijn boek.

 

‘Speculatieve conclusies’

Brouns is van mening dat de beweringen van de cardioloog in zijn boek niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en noemt het speculatieve conclusies. In een interview in het blad Glutenvrij Magazine (maart 2013) geeft hij aan dat hij geen enkele studie kent waarin wordt aangetoond dat tarwe, door genetische veranderingen, zodanig is veranderd dat het schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. ‘Het boek bevat trouwens meer feitelijke en interpretatieve onjuistheden’, aldus Brouns in het interview.

 

Wees gerust

De Maastrichtse hoogleraar zet uiteen dat voor coeliakie een bepaalde genetische aanleg nodig is, die ervoor zorgt dat men na regelmatige consumptie van gluten en granen de ziekte kan ontwikkelen. Terwijl Davis beweert dat coeliakie het bewijs is van het onvermogen van ons lichaam om zich aan te passen aan gluten in moderne veredelde tarwe. ‘Het ligt allemaal veel ingewikkelder dan wat Davis zegt’, aldus Brouns. Ook geeft hij aan dat de beweringen uit het boek mensen inmiddels wel ongerust maken.

 

Amylase/tryptine-inhibitoren en glutensensitiviteit

Brouns gaat dieper in op verschillende onderzoeken over amylase/tryptine-inhibitoren in tarwe die bij coeliakie een rol spelen. Brouns: ‘Het is aangetoond dat deze stoffen bij sommige mensen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, maar ook in dit geval gaat het erom of je hier gevoelig voor bent.’ Ook benoemt hij dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking glutensensitief is. Hij benadrukt dat dit fenomeen, waarbij klachten ontstaan ten gevolge van glutenovergevoeligheid, maar waarbij er geen sprake is van medische darmschade, absoluut serieus genomen moet worden. Toch is Brouns van mening dat  het vanuit medisch perspectief niet nodig is om gluten te bannen uit de voeding.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Het gevaar van tarwe: een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?

Hoogleraar voeding haalt uit naar voedingsgoeroes

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...