Hoogleraar oneens met beweringen ‘gevaarlijke’ tarwe

attachment-brood

Hoogleraar Fred Brouns sluit zich aan bij de critici van het boek Broodbuik, waarin cardioloog William Davis beweert dat tarwe diverse gezondheidsklachten zou veroorzaken. Brouns noemt het boek onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Volgens auteur Davis is tarwe door genetische veranderingen veredeld waarbij de samenstelling en structuur van tarwe is veranderd. Davis beweert dat dit de oorzaak van de ‘negatieve effecten’ van tarwe op de gezondheid is en dat iedereen hier vatbaar voor is. Zie ook de link hieronder naar ons bericht. Begin juni komt de auteur naar Nederland ter promotie van zijn boek.

 

‘Speculatieve conclusies’

Brouns is van mening dat de beweringen van de cardioloog in zijn boek niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en noemt het speculatieve conclusies. In een interview in het blad Glutenvrij Magazine (maart 2013) geeft hij aan dat hij geen enkele studie kent waarin wordt aangetoond dat tarwe, door genetische veranderingen, zodanig is veranderd dat het schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. ‘Het boek bevat trouwens meer feitelijke en interpretatieve onjuistheden’, aldus Brouns in het interview.

 

Wees gerust

De Maastrichtse hoogleraar zet uiteen dat voor coeliakie een bepaalde genetische aanleg nodig is, die ervoor zorgt dat men na regelmatige consumptie van gluten en granen de ziekte kan ontwikkelen. Terwijl Davis beweert dat coeliakie het bewijs is van het onvermogen van ons lichaam om zich aan te passen aan gluten in moderne veredelde tarwe. ‘Het ligt allemaal veel ingewikkelder dan wat Davis zegt’, aldus Brouns. Ook geeft hij aan dat de beweringen uit het boek mensen inmiddels wel ongerust maken.

 

Amylase/tryptine-inhibitoren en glutensensitiviteit

Brouns gaat dieper in op verschillende onderzoeken over amylase/tryptine-inhibitoren in tarwe die bij coeliakie een rol spelen. Brouns: ‘Het is aangetoond dat deze stoffen bij sommige mensen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, maar ook in dit geval gaat het erom of je hier gevoelig voor bent.’ Ook benoemt hij dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking glutensensitief is. Hij benadrukt dat dit fenomeen, waarbij klachten ontstaan ten gevolge van glutenovergevoeligheid, maar waarbij er geen sprake is van medische darmschade, absoluut serieus genomen moet worden. Toch is Brouns van mening dat  het vanuit medisch perspectief niet nodig is om gluten te bannen uit de voeding.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Het gevaar van tarwe: een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?

Hoogleraar voeding haalt uit naar voedingsgoeroes

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...