Huisarts onderschat behoefte van patiënt aan leefstijladvies

attachment-Huisarts

Huisartsen zijn zich niet bewust van de mate waarin patiënten adviezen over leefstijl waarderen. Zij onderschatten de belangstelling die patiënten hebben voor gezondheidseducatie. Met die boodschap nam professor Gert Jan Hiddink 9 februari afscheid als buitengewoon hoogleraar Voedingsvoorlichting aan de Wageningen universiteit.

‘De onderschatting is niet alleen jammer, maar moet ook veranderen’, zegt de afgetreden hoogleraar. ‘Als het gaat over de praktische gezondheidszorg zouden alle handelingen en adviezen over overgewicht en obesitas moeten voldoen aan de individuele behoeften van de patiënt, aan het vertrouwen van de patiënt en aan welke problemen hij ondervindt.’

Brede inzetbaarheid

Er is een grote behoefte aan methoden om voedingsadviezen te verstrekken die breed inzetbaar zijn in de gezondheidszorg in tal van situaties en gezondheidstoestanden van allerlei groepen patiënten, vindt professor Hiddink.

Streven naar onderbouwing

Verbazingwekkend vindt de hoogleraar het feit dat meer dan de helft van het onderzoek op het terrein van voedingsadviezen verstrekt door huisartsen, plaatsvindt zonder gebruik te maken van een theoretische basis. Prof. Hiddink: 'Zeker gegeven de wetenschappelijke stand van zaken, de kosten van het onderzoek, en de te verwachten wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek moeten we echt streven naar 100% theoretische onderbouwing van de voedingsvoorlichting.'

POH’s

De behandeling van overgewicht en obesitas moet meer nadruk krijgen in educatieve programma’s voor praktijkhulpverleners (POHs). Zo concludeert de hoogleraar, op basis van onderzoek onder die groep professionals naar de kwaliteit van voorlichting over lichaamsgewicht, voeding en beweging bij patiënten met overgewicht en obesitas.

Gebreken

Hoewel vaak helder verteld, bleef volgens het onderzoek onder POH’ers de voorlichtingsboodschap vrij algemeen, en werd vaak niet of nauwelijks ingegaan op de persoonlijke behoefte van de patiënten. Een voedingsadvies werd zelden gecombineerd met een bewegingsadvies. Ook werden er vaak geen implementatiedoelen geformuleerd bij het consultatiedoel.

Adviezen over afvallen

‘De kwaliteit van de adviezen over afvallen bij deze patiënten kan aanzienlijk verbeteren’, zegt de Wageningse hoogleraar, ‘indien praktijkhulpverleners in hun persoonlijke gesprekken met de patiënt routinematig assistentie verlenen bij het benoemen van obstakels en hierbij ook ondersteuning bieden. Daarnaast zouden zij standaard in overleg met de patiënt doelen moeten stellen, alsmede overeenstemming verkrijgen met de patiënt over de vraag hoe deze doelen bereikt dienen te worden’.

Lees ook
Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...

Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

EFSA gaat een wetenschappelijk advies geven aan de Europese Commissie ter ondersteuning van een Europees verplicht voedselkeuzelogo. In dit advies neemt de EFSA ook regels en condities op die volgens hen nodig zijn voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.Volgens de Farm To Fork strategie wil de Europese Commissie eind 2022 en voorstel gereed...