Huisarts onderschat behoefte van patiënt aan leefstijladvies

attachment-Huisarts

Huisartsen zijn zich niet bewust van de mate waarin patiënten adviezen over leefstijl waarderen. Zij onderschatten de belangstelling die patiënten hebben voor gezondheidseducatie. Met die boodschap nam professor Gert Jan Hiddink 9 februari afscheid als buitengewoon hoogleraar Voedingsvoorlichting aan de Wageningen universiteit.

‘De onderschatting is niet alleen jammer, maar moet ook veranderen’, zegt de afgetreden hoogleraar. ‘Als het gaat over de praktische gezondheidszorg zouden alle handelingen en adviezen over overgewicht en obesitas moeten voldoen aan de individuele behoeften van de patiënt, aan het vertrouwen van de patiënt en aan welke problemen hij ondervindt.’

Brede inzetbaarheid

Er is een grote behoefte aan methoden om voedingsadviezen te verstrekken die breed inzetbaar zijn in de gezondheidszorg in tal van situaties en gezondheidstoestanden van allerlei groepen patiënten, vindt professor Hiddink.

Streven naar onderbouwing

Verbazingwekkend vindt de hoogleraar het feit dat meer dan de helft van het onderzoek op het terrein van voedingsadviezen verstrekt door huisartsen, plaatsvindt zonder gebruik te maken van een theoretische basis. Prof. Hiddink: 'Zeker gegeven de wetenschappelijke stand van zaken, de kosten van het onderzoek, en de te verwachten wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek moeten we echt streven naar 100% theoretische onderbouwing van de voedingsvoorlichting.'

POH’s

De behandeling van overgewicht en obesitas moet meer nadruk krijgen in educatieve programma’s voor praktijkhulpverleners (POHs). Zo concludeert de hoogleraar, op basis van onderzoek onder die groep professionals naar de kwaliteit van voorlichting over lichaamsgewicht, voeding en beweging bij patiënten met overgewicht en obesitas.

Gebreken

Hoewel vaak helder verteld, bleef volgens het onderzoek onder POH’ers de voorlichtingsboodschap vrij algemeen, en werd vaak niet of nauwelijks ingegaan op de persoonlijke behoefte van de patiënten. Een voedingsadvies werd zelden gecombineerd met een bewegingsadvies. Ook werden er vaak geen implementatiedoelen geformuleerd bij het consultatiedoel.

Adviezen over afvallen

‘De kwaliteit van de adviezen over afvallen bij deze patiënten kan aanzienlijk verbeteren’, zegt de Wageningse hoogleraar, ‘indien praktijkhulpverleners in hun persoonlijke gesprekken met de patiënt routinematig assistentie verlenen bij het benoemen van obstakels en hierbij ook ondersteuning bieden. Daarnaast zouden zij standaard in overleg met de patiënt doelen moeten stellen, alsmede overeenstemming verkrijgen met de patiënt over de vraag hoe deze doelen bereikt dienen te worden’.

Lees ook
Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Het aantal mensen met overgewicht is in Nederland sinds 1990 met 17 procent gestegen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door ongezond eetgedrag. In dit artikel een overzicht van zes consequenties voor de voedingsindustrie.De acties komen voort uit het Food-EPI rapport Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en Wageningen University &...

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

SmartWithFood, een start-up vanuit Colruyt Group,  werkt samen met voedingsbedrijven aan een volledig ecosysteem dat gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk moet maken.  Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift; zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven.  “We focussen op de positieve evolutie...

Consumentenbond: ‘Fabrikanten zetten consumenten andermaal op het verkeerde been rond gezonde voeding’

Consumentenbond: ‘Fabrikanten zetten consumenten andermaal op het verkeerde been rond gezonde voeding’

Onschuldige marketing of bewuste misleiding? In een artikel ‘Toch niet zo gezond’ in de Consumentengids van februari trekt de Consumentenbond fel van leer tegen een aantal fabrikanten die de regels rond gezondheidsclaims niet zo nauw lijken te nemen.Fabrikanten gebruiken nog steeds claims, afbeeldingen en namen om hun producten een gezond imago te geven....