Ig Nobelprijs voor onderzoek naar bacteriën in kauwgom

kauwgom

Beeld: RyanMcGuire via Pixabay

Wat voor micro-organismen krioelen er in een propje op straat gegooide kauwgom? En hoe verschilt dat per land? De onderzoekers die dat uitzochten mochten begin september de Ig Nobelprijs voor ecologie in ontvangst nemen.

Op 9 september zijn de jaarlijkse Ig Nobelprijzen uitgereikt. De awards zijn een parodie op de Nobelprijs en worden uitgereikt aan onderzoek waarvan het nut niet direct duidelijk is. De organisatoren vestigen aandacht op wetenschappelijke artikelen met een humoristisch of onverwacht aspect. Research that makes people laugh and then think, is hun slogan.

Dit jaar gaat de Ig Nobelprijs voor ecologie naar Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú en Manuel Porcar. De Spaanse en Iraanse onderzoekers identificeerden de verschillende bacteriesoorten die ‘wonen’ en evolueren in stukken kauwgom die op straat zijn beland, in vijf verschillende landen. In hun open access paper, The wasted chewing gum bacteriome, omschrijven de onderzoekers hoe in op straat gegooide kauwgom binnen een paar weken een uniek bacterioom ontstaat met organismen uit de mond die evolueren in een environmental bacteriome. Wasted chewing gums collected worldwide contain a typical sub-aerial biofilm bacteriome, characterised by species such as Sphingomonas spp., Kocuria spp., Deinococcus spp. and Blastococcus spp. De resultaten van het onderzoek zijn nuttig voor een grote range aan disciplines, schrijven de wetenschappers, zoals forensisch onderzoek, studies naar besmettelijke ziekten en bioremediatie van resten weggegooide kauwgom.

Dit jaar zit er bij de Ig Nobelprijzen ook een Nederlandse winnaar. Jasper Meeusen van de TU Eindhoven maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam dat uitzocht hoe voetgangers hun koers verleggen om niet constant tegen elkaar op te botsen. Zij gingen naar huis met de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde.

De complete lijst met winnaars vind je hier.

Lees ook
Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Op 30 november zijn in Frankfurt de Fi Europe Innovation Awards uitgereikt aan zes bedrijven in de voedselingrediënten-branche. Drie winnaars hebben hun basis in Nederland.

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt

We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt

Tijdens het Horeca Expo in Gent op 21 november 2021 zijn de We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt. De jury beoordeelde het afgelopen jaar meer dan honderd restaurants in Nederland, België, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten op het aandeel groenten en fruit op hun menu, net als op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en verrassende...