Ig Nobelprijs voor onderzoek naar bacteriën in kauwgom

kauwgom

Beeld: RyanMcGuire via Pixabay

Wat voor micro-organismen krioelen er in een propje op straat gegooide kauwgom? En hoe verschilt dat per land? De onderzoekers die dat uitzochten mochten begin september de Ig Nobelprijs voor ecologie in ontvangst nemen.

Op 9 september zijn de jaarlijkse Ig Nobelprijzen uitgereikt. De awards zijn een parodie op de Nobelprijs en worden uitgereikt aan onderzoek waarvan het nut niet direct duidelijk is. De organisatoren vestigen aandacht op wetenschappelijke artikelen met een humoristisch of onverwacht aspect. Research that makes people laugh and then think, is hun slogan.

Dit jaar gaat de Ig Nobelprijs voor ecologie naar Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú en Manuel Porcar. De Spaanse en Iraanse onderzoekers identificeerden de verschillende bacteriesoorten die ‘wonen’ en evolueren in stukken kauwgom die op straat zijn beland, in vijf verschillende landen. In hun open access paper, The wasted chewing gum bacteriome, omschrijven de onderzoekers hoe in op straat gegooide kauwgom binnen een paar weken een uniek bacterioom ontstaat met organismen uit de mond die evolueren in een environmental bacteriome. Wasted chewing gums collected worldwide contain a typical sub-aerial biofilm bacteriome, characterised by species such as Sphingomonas spp., Kocuria spp., Deinococcus spp. and Blastococcus spp. De resultaten van het onderzoek zijn nuttig voor een grote range aan disciplines, schrijven de wetenschappers, zoals forensisch onderzoek, studies naar besmettelijke ziekten en bioremediatie van resten weggegooide kauwgom.

Dit jaar zit er bij de Ig Nobelprijzen ook een Nederlandse winnaar. Jasper Meeusen van de TU Eindhoven maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam dat uitzocht hoe voetgangers hun koers verleggen om niet constant tegen elkaar op te botsen. Zij gingen naar huis met de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde.

De complete lijst met winnaars vind je hier.

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Er is veel aandacht in de media voor intermitterend vasten, maar we weten nog bijna niets over de lange termijneffecten en de haalbaarheid, zegt onderzoeker en diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van het dieet.

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Stichting Questionmark start voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.