‘Inactiviteit van twee weken zorgt al voor verlies spierkracht en spiermassa’

attachment-fietsen

Twee weken niet bewegen kan al zorgen voor het verliezen van een derde van de spierkracht bij jongeren, bij ouderen is dit minder. Dat beweren onderzoekers van de University of Copenhagen in hun studie die recent werd gepubliceerd in Journal of Rehabilitation Medicine.

Aan het onderzoek deden 17 jonge mannen (gemiddeld 23 jaar) en 15 oudere mannen mee (gemiddeld 68 jaar). Bij de deelnemers werd één been onbeweeglijk gemaakt voor twee weken, gevolgd door een duurfietstraining gedurende  zes weken (zo’n 3 tot 4 keer per week).

 

Jongeren versus ouderen

Na twee weken hadden de jongeren een derde van hun spierkracht verloren en de ouderen ongeveer een kwart. Ook vertellen de onderzoekers dat de spiermassa was verminderd na twee weken immobiel te zijn geweest. De jonge deelnemers verloren gemiddeld 485 gram spiermassa en ouderen gemiddeld 250 gram. Jonge mannen hebben ongeveer één kilo meer spiermassa in elk been dan oudere mannen. Verder was de fysieke conditie van de deelnemers verminderd. 

 

Fietsen niet genoeg

Ook concluderen de onderzoekers dat een duurfietstraining gedurende zes weken, drie tot vier keer per week, niet voldoende is om de spierkracht terug te krijgen. Het is wel voldoende om de spiermassa en conditie te herstellen. Trainen met gewichten zou er wel voor kunnen zorgen om de spierkracht terug te winnen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Klein beetje eiwit voor ontbijt; lagere glucosepiek’

Lees ook
Kijktip: The Game Changers

Kijktip: The Game Changers

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNU een kijk-, luister- of leestip. De vrijdagtip van deze week is de Neflix documentaire The Game Changers waarin het verhaal van James Wilks verteld wordt.

Column | Thrill seeken

Column | Thrill seeken

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”