‘Inactiviteit van twee weken zorgt al voor verlies spierkracht en spiermassa’

attachment-fietsen

Twee weken niet bewegen kan al zorgen voor het verliezen van een derde van de spierkracht bij jongeren, bij ouderen is dit minder. Dat beweren onderzoekers van de University of Copenhagen in hun studie die recent werd gepubliceerd in Journal of Rehabilitation Medicine.

Aan het onderzoek deden 17 jonge mannen (gemiddeld 23 jaar) en 15 oudere mannen mee (gemiddeld 68 jaar). Bij de deelnemers werd één been onbeweeglijk gemaakt voor twee weken, gevolgd door een duurfietstraining gedurende  zes weken (zo’n 3 tot 4 keer per week).

 

Jongeren versus ouderen

Na twee weken hadden de jongeren een derde van hun spierkracht verloren en de ouderen ongeveer een kwart. Ook vertellen de onderzoekers dat de spiermassa was verminderd na twee weken immobiel te zijn geweest. De jonge deelnemers verloren gemiddeld 485 gram spiermassa en ouderen gemiddeld 250 gram. Jonge mannen hebben ongeveer één kilo meer spiermassa in elk been dan oudere mannen. Verder was de fysieke conditie van de deelnemers verminderd. 

 

Fietsen niet genoeg

Ook concluderen de onderzoekers dat een duurfietstraining gedurende zes weken, drie tot vier keer per week, niet voldoende is om de spierkracht terug te krijgen. Het is wel voldoende om de spiermassa en conditie te herstellen. Trainen met gewichten zou er wel voor kunnen zorgen om de spierkracht terug te winnen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Klein beetje eiwit voor ontbijt; lagere glucosepiek’

Lees ook
Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.

Fit een operatie in

Fit een operatie in

Een operatie en de ziekenhuisopname eromheen zorgen onder meer voor verlies in spiermassa en spierkracht. Ouderen zijn ook in dit opzicht extra kwetsbaar. Kunnen we patiënten beter voorbereiden op de operatie met training en voeding? Bij electieve operaties kan dat. Omdat deze ingepland kunnen worden, is er ruimte om de patiënt een programma aan te...

Fitheid is belangrijker voor een langer leven dan een gezond gewicht

Fitheid is belangrijker voor een langer leven dan een gezond gewicht

Uit Voeding Nu 2: Fitheid, overgewicht en overlijden bij verstandelijk beperkte ouderen Tekst: bewegingswetenschappers dr. Alyt Oppewal & dr. Thessa Hilgenkamp* Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder en hun levensverwachting komt steeds meer in de buurt van die van de algemene bevolking. Dit betekent echter niet...