Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht De voedsel bv_Kadir van Lohuizen

Foto: Kadir van Lohuizen/VPRO

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

In de aflevering “De voedsel BV” neemt Van Lohuizen de kijker mee langs de productie en distributie van onder andere uien, kaas en varkensvlees. Daarvoor gaat hij op bezoek bij bedrijven zoals FrieslandCampina in Leeuwarden en Vion in Boxtel. Ook kijkt hij mee met de NVWA, die op de vrachtterminal van Schiphol de invoer van vlees, vis en andere voedingsmiddelen uit het buitenland controleert.

Bert Urlings van Vion laat zien waar op de wereld alle verschillende onderdelen van de varkens terecht komen. “Er is geen markt voor varkensvlees. Er is een markt voor spareribs, er is een markt voor buiken, er is een markt voor hammen. En die bewegen zich overal anders.”

Reststromen

Van Lohuizen gaat ook langs bij Nijsen in Limburg, waar reststromen worden verzameld en verwerkt tot kippen- en varkensvoer. “Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden”, zegt Van Lohuizen bij het zien van de hoeveelheid afgekeurd voedsel wat bij Nijsen terecht komt. “In elk geval belandt het niet in de verbrandingsoven. Maar het is ook wel schokkend wat we allemaal niet wensen te eten omdat het niet aan het schoonheidsideaal voldoet.”

Boerderij van de toekomst

Eelco Ockers, CEO van PlantLab, leidt Van Lohuizen rond bij PlantLab in Amsterdam, de grootste indoorfarm van Europa. Bij PlantLab kunnen ze elke zestien dagen oogsten. Ze gebruiken geen pesticiden, weinig land en 95% minder water. In de toekomst verwacht PlantLab genoeg verse groente te kunnen produceren voor de helft van de inwoners van Amsterdam.

De voedsel BV is hier te bekijken.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor de masteropleiding Biologische Gezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht een logische keuze was. Na mijn afstuderen ben ik als onderzoeksassistent gaan werken, kort daarop als assistent in opleiding (AIO). Ik heb onderzoek gedaan naar het metabolisme...

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden, smeerworst, smeerworst met tuinkruiden en filet americain. De producten zijn nu glutenvrij doordat er geen tarwe meer wordt gebruikt in de recepturen. Daarnaast is volgens Nestlé de gehele productiefaciliteit vrij...

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

Sinds begin september hebben verschillende bedrijven, in overleg met het FAVV, een aantal producten op basis van sesamzaad teruggeroepen. Aanleiding is de overschrijding van het maximumresidugehalte ethyleenoxide op loten sesamzaad uit India. Dit gewasbeschermingsmiddel is niet toegelaten in Europa. Wanneer een consument de niet-conforme sesamzaden...