Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 geopend

38611883 - couple shopping in a supermarket

Naar een gezonder voedingsaanbod in Nederland. Op 5 april 2018 wordt weer de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt. Ondernemingen kunnen binnen deze competitie laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van de Nederlanders. Het accent van de prijs ligt op het bereiken van verbeterde producten waaraan bijvoorbeeld minder zout, verzadigd vet en/of toegevoegd suiker is toegevoegd of producten die meer vezel bevatten.

Sommigen gaan de veranderingen in het productaanbod niet snel genoeg, toch zijn er al veel bedrijven actief met het gezonder maken van hun productaanbod. De vele inschrijvingen voor de Jaarprijs Goede Voeding in de afgelopen jaren getuigen daarvan. Deelname aan de prijs biedt producenten de mogelijkheid hun verrichtingen aan een breder publiek te tonen.  

Jaarprijs Goede Voeding 2018

De inschrijving van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 start op 16 oktober 2017 en sluit op 5 februari 2018. De Jaarprijs Goede Voeding 2018 wordt uitgereikt tijdens een symposium op het Voeding Nu/VMT Food Event op 5 april 2018.

Inzenden Producten Jaarprijs Goede Voeding 2018

Productinzendingen moeten uiterlijk 5 februari binnen zijn. Het inschrijfformulier is te vinden op de website van de Jaarprijs.

Criteria voor deelnemers

In het kort voldoen inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2018 bij voorkeur aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Of ze voldoen aan de criteria ‘Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf’ en hebben een aanzienlijke verbeterstap in de samenstelling laten zien. Producten die niet binnen deze beide categorieën vallen (bijvoorbeeld Weekeuze Schijf van Vijf), maar binnen hun productcategorie een aanzienlijke verbetering laten zien in hun vernieuwde samenstelling, komen voor een aanmoedigingsprijs Jaarprijs Goede Voeding in aanmerking. De producent krijgt de gelegenheid te laten zien dat een product een goede gezondheidsbijdrage zou kunnen leveren.

De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op:

- de vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet

- bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet

- bijdrage aan het verminderen van de inname van zout

- Bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)

- bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten

Reglement

Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op de website van de Jaarprijs.

De jury  

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus Humane Voeding, Wageningen Universiteit. 

Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)

Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.

Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter NVVL Network for Food Experts.

Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein

Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,

Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”