‘Insecten eten is onvermijdelijk’

attachment-insecten

Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. De manier waarop er momenteel vlees en ander voedsel geproduceerd wordt, is het grootste obstakel voor een duurzame samenleving, zo stellen de auteurs van een insectenkookboek dat vandaag het licht ziet.  

Met Het Insectenkookboek zetten drie specialisten van Wageningen University en de Rijn IJssel Vakschool Wageningen een nieuwe stap voor de introductie van insecten op ons bord. Het eerste Nederlandse insectenkookboek wordt vandaag gepresenteerd in het Restaurant van de Toekomst. Ter gelegenheid van de presentatie wordt de grootste sprinkhanentaart ter wereld aangesneden.

 

Insecten-recepten

Insecten zijn in Nederland en België inmiddels ruimschoots beschikbaar voor menselijke consumptie, maar hoe maak je ze klaar? Daarvoor is Het Insectenkookboek geschreven. Het boek bevat tientallen recepten, die makkelijk te bereiden zijn met de bijbehorende  ingrediënten. De recepten zijn van insectenkok Henk van Gurp, die al twintig jaar ervaring heeft met het smakelijk bereiden van insecten. Ook staat in het boek veel achtergrondinformatie over hoe insecten wereldwijd gegeten worden, en hoe duurzaam en gezond ze zijn.

 

Westerse barrière

Insecten als eten is in Nederland nog geen alledaagse kost. Een psychische drempel lijkt westerlingen te weerhouden. Toch worden insecten in veel delen van de wereld gezien als eiwitrijke lekkernijen, tachtig procent van de mensheid eet ervan.

 

Duurzaam en economisch

Momenteel vergt de productie van vlees 70 procent van het mondiale landbouwareaal. De kweek van insecten neemt slechts een fractie van dat oppervlak in. Verder is de voedingswaarde van insectenvlees vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund. ‘Insecten vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk,’ aldus de auteurs.


Momenteel vergt de productie van vlees 70 procent van het mondiale landbouwareaal. De kweek van insecten neemt slechts een fractie van dat oppervlak in. Verder is de voedingswaarde van insectenvlees vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund. ‘Insecten vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk,’ aldus de auteurs.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Geld voor onderzoek naar insecten als voedsel

Reacties van het brein op de voeding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...