Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Koken/gezonde voeding (unsplash)

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie als de uitstoot van broeikasgassen.

Het internationale onderzoek is gepubliceerd in de Lancet Planetary Health. In de studie gebruiken onderzoekers van de universiteiten van WUR, Zürich en Cornell en het Research Institute of Organic Agriculture FiBL de principes van circulaire voedselproductiesystemen om de gevolgen voor het milieu en de bijdragen van nationale voedingsrichtlijnen te beoordelen. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in de nationale voedingsrichtlijnen in Europa aanzienlijk kan worden verlaagd en dat de belangrijkste milieugevolgen van voedselkeuzes kunnen worden aangepakt door andere landbouwpraktijken.

Minder dierlijke producten

In het onderzoek is gekeken naar vijf Europese landen (Nederland, Bulgarije, Malta, Zweden en Zwitserland) met verschillende geografische kenmerken en culturele gewoonten. De onderzoekers ontdekten dat de vermindering van de aanbevolen hoeveelheid dierlijke producten in veel gevallen kan bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook kan door het gebruik van circulariteitsprincipes in de landbouw een beter bodemverbruik worden bewerkstelligd.

Milieu-impact

Volgens de auteurs van de studie moet milieu-impact een kritieke rol spelen bij het opstellen van nationale voedingsrichtlijnen. De auteurs stellen dat een volledige transformatie van het voedselsysteem noodzakelijk is om de volledige milieu-impact te realiseren. Deze veranderingen zijn onder andere verlagingen van het totale aantal dieren en dierlijke producten, investeringen in veerassen met lagere alternatieve kosten die beter geschikt zijn voor biomassa, en een verschuiving in de hoeveelheid minerale meststoffen en veevoerimport.

Lees hier het volledige onderzoek.

Bron: WUR

Lees ook
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Dr. Karen Freijer: “Erken obesitas als een chronische ziekte”

Dr. Karen Freijer: “Erken obesitas als een chronische ziekte”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) presenteerde onlangs het WHO European Regional Obesity Report 2022. Hierin staat dat overgewicht en obesitas nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken vormen in Europa.