Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

VNU1-22 Schijf van vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers. 

De overheid moedigt het eten van producten uit de Schijf van Vijf aan omdat gezonde voeding de kans op chronische ziekten vermindert. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat supermarkten, horeca en de catering elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf verkopen. Daarom wil het ministerie van VWS weten hoeveel van deze producten verkocht worden en of dit inderdaad toeneemt. Het ministerie vroeg advies aan het RIVM en het Voedingscentrum hoe dit in kaart kan worden gebracht.

Levensmiddelendatabank

Uit dit onderzoek blijkt dat het koppelen van verkoopcijfers aan Schijf van Vijf-producten mogelijk is, door middel van de Levensmiddelendatabank maar er is nog wel meer onderzoek nodig om de manier waarop te verfijnen. Daarnaast zijn er bindende afspraken over het aanleveren van gegevens aan de Levensmiddelendatabank nodig, zodat de volledigheid en kwaliteit van de gegevens verder verbeteren.

“Het advies richt zich nu op een monitor van de verkoop van producten in de supermarkten”, meldt het RIVM. “Er zijn ook mogelijkheden om deze monitor te verbreden naar de horeca en catering. Bovendien bevelen de onderzoekers aan om de monitor aan te laten sluiten bij andere monitors, zoals de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) en de Monitor productverbetering.”

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM over jodiumonderzoek

RIVM over jodiumonderzoek

In Voeding Nu editie 6 uiten Frits Muskiet en collega’s hun zorgen over de jodiuminname in Nederland, vooral die van zwangere vrouwen. Hierbij zijn zij kritisch over het RIVM-rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ en de voor die studie gebruikte methoden. Hieronder zullen wij de duiding van de...

Oproep: Denk aan gezonde voeding bij gratis schoollunches

Oproep: Denk aan gezonde voeding bij gratis schoollunches

JOGG directeur-bestuurder Marjon Bachra heeft opgeroepen om gezonde voeding absoluut niet te vergeten in de plannen voor gratis schoollunches in kwetsbare wijken. Dit deed zij tijdens de derde landelijke editie van NLvitaal op zaterdag 8 Oktober.

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.