Jaarprijs: ‘Twee vleesvervangers nemen het op tegen groenterijst en –spaghetti’

attachment-groenterijst

Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn/Vezet, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van Jumbo/Sofine zijn genomineerd door de vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017. Vanaf vandaag kunnen bezoekers van de websites van Voeding Nu en VMT hun stem uitbrengen op het product dat volgens hen de Jaarprijs zou moeten winnen. Vanaf begin maart worden aan dit bericht filmpjes gekoppeld waarin de fabrikanten hun producten uitgebreider zelf presenteren.

Uit 24 inzendingen die dit jaar meedingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2017, heeft de vakjury  (film, impressie jurydag) drie producten gekozen die voor de hoofdprijs in aanmerking kunnen komen. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar die bekend wordt gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch (aanmelden Jaarprijsbijeenkomst)

De genomineerde producten waarop gestemd (stempagina) kan worden zijn:


AH/Koninklijke Vezet Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst

Een alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente, bedoeld om te roerbakken of om op andere manieren in een maaltijd te gebruiken. Met deze smaakvolle producten wordt het volgens de vakjury makkelijker gemaakt om meer groente te eten. Ook bieden de producten extra keuze voor mensen die minder energie in de vorm van koolhydraten willen of mogen binnenkrijgen. Als deze productlijn helder kan worden neergezet, waarbij consumenten kunnen zien hoe deze producten bedoeld zijn om te gebruiken, en ze ruim gelegenheid krijgen om te proeven, heeft het de potentie om een grote impact te hebben op het Nederlandse voedingspatroon. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid. Verder helpen deze producten bij het tegengaan van verspilling, doordat de bloemkoolrijst volledig, en de broccolirijst voor zeventig procent van de stronk wordt gemaakt.

Schouten Europe BV Goodbite Notenballetjes

De vakjury is van mening dat Schouten er goed in geslaagd is een smaakvol vegetarisch gehaktballetje te maken, met een goede bijttextuur. De balletjes kunnen als vleesvervanger dienen bij de maaltijd of als hartige snack tussendoor worden gegeten. Noten vormen de basis van de balletjes, waardoor consumenten tevens een portie noten op een makkelijke manier kunnen binnenkrijgen, voor een redelijk betaalbare prijs. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid.

Jumbo/Sofine Boerenkoolburger

Een smaakvolle burger met een verrassend groene kleur van binnen door de aanwezige groente, met zoals de naam al aangeeft veel boerenkool. Deze honderd procent plantaardige burger is gemaakt van gerookte tofu en groente (72 procent) en kan dienen als variatie op vlees, doordat deze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. Daarbij heeft de burger een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan vezel. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid. Dit product past in de Schijf van Vijf.

Aanmoedigingsprijs

Ook zal tijdens het Food Future Event bekend worden gemaakt welk van de ingezonden producten een aanmoedigingsprijs verdient omdat de productontwikkeling op de goede weg is: minder zout, suiker, verzadigd vet en/of meer vezel.

Boost Dutch Health

Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden.

Jury

De jury van de Jaarprijs wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, voormalig hoofd afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit; Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN); Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI); Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury; Dr. Ir. Amber Ronteltap, senior onderzoeker lectoraat Crossmediale Communicatie in het publieke domein, Hogeschool Utrecht; Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool; Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit.

Lees ook
Questionmark: 'Supermarkt, gebruik je macht tegen ontbossing en voor biodiversiteit'

Questionmark: 'Supermarkt, gebruik je macht tegen ontbossing en voor biodiversiteit'

Stichting Questionmark start een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de duurzaamheid van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Coop en Ekoplaza. In dit artikel worden aandachtspunten genoemd voor het onderzoek.Met het vergelijkingsonderzoek “Superlijst Groen” maakt Questionmark een ranglijst van supermarkten op basis van hun duurzaamheid. Voor dit...

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Het aantal mensen met overgewicht is in Nederland sinds 1990 met 17 procent gestegen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door ongezond eetgedrag. In dit artikel een overzicht van zes consequenties voor de voedingsindustrie.De acties komen voort uit het Food-EPI rapport Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en Wageningen University &...

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

SmartWithFood, een start-up vanuit Colruyt Group,  werkt samen met voedingsbedrijven aan een volledig ecosysteem dat gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk moet maken.  Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift; zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven.  “We focussen op de positieve evolutie...