‘Jojo-effect niet groter na crashdieet’

attachment-Jojo-A1100x825

De gewichtstoename na het afvallen via een crashdieet zou niet groter zijn dan na een geleidelijkere afvalpoging met een laag calorisch dieet. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Maastricht die de effecten van twee diëten met elkaar vergeleken, eentje op basis van 500kcal (ook wel crashdieet genoemd) en eentje van 1250kcal(laag calorisch).

Voor het onderzoek werden 60 proefpersonen verdeeld in twee groepen, eentje met overgewicht en eentje met  ernstig overgewicht. Beide groepen volgden een apart dieet. Eén groep kreeg 5 weken dagelijks 500 kilocalorieën binnen (een zeer laag calorisch dieet), de andere groep 12 weken dagelijks 1250 kilocalorieën (een laag calorisch dieet).

Gelijke gewichtstoename

Na afloop van het dieet hadden de deelnemers in beide groepen circa 10 procent van hun lichaamsgewicht verloren. 9 maanden na afloop van het dieet bleken de proefpersonen weer aangekomen in gewicht (met circa 50 procent van hun eerder kilo’s), maar de gewichtstoename was in beide groepen even groot. Volgens onderzoeker Roel Vink is het jojo-effect niet groter na het volgen van een crashdieet in vergelijking met een geleidelijker, laagcalorisch dieet.

Factoren gewichtstoename

Volgens de onderzoekers zijn er twee factoren die van invloed kunnen zijn geweest op de gewichtstoename van de deelnemers. Enerzijds was er méér gewichtstoename bij personen die een groter verlies van spiermassa hadden tijdens het dieet. Dit zou kunnen komen doordat met de calorieverlaging ook minder eiwit is binnengekomen. Anderzijds kwamen personen die na het dieet minder lichaamsbeweging hadden meer aan. Beide factoren kunnen invloed hebben op de verlaging van het energieverbruik. De gewichtstoename zou het gevolg kunnen zijn van het weer ‘normaal’ gaan eten.

De onderzoekers geven aan dat meer onderzoek nodig is naar de eventueel nadelige gevolgen van een crashdieet.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”