Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Gerecht vlees/ei (unsplash)

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.

Van de Nederlanders noemt 26% zich flexitariër, blijkt uit het onderzoek. 5% eet vegetarisch en 4% veganistisch. Vegetariërs en veganisten zijn over het algemeen jonger: respectievelijk 9% en 10% van de 18 tot 34-jarigen tegenover 3% en 1% van de 65+ers.

Van de respondenten geeft 70% aan plantaardige vleesvervangers te hebben geprobeerd. Ook hier zie je verschil tussen jonge en oudere Nederlanders. 82% van de respondenten tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens vleesvervangers gegeten tegenover 53% van de 65+ers. Slechts 5% van de respondenten eet iedere dag vleesvervangers.

“De eet- en koopgewoonten van jongvolwassenen verschillen heel erg van die van hun ouders en grootouders”, zegt Jon Cohen, Chief Research Officer bij Momentive. “Deze generatieverschillen laten de ontwikkelingen in eetgewoonten zien die ook de komende decennia leidend zullen zijn.”

Economische obstakels

Naast de conclusie dat ouderen minder geneigd zijn vleesvrij te eten, blijkt uit het onderzoek ook een verband te zijn tussen inkomen en eetgedrag. Zo is het percentage vegetariërs (of een vorm daarvan) en flexitariërs beduidend hoger onder respondenten met een inkomen boven €50,000 vergeleken met respondenten die jaarlijks minder dan ​​€30,000 verdienen. 81% van eerstgenoemde groep heeft wel eens vleesvervangers geprobeerd tegenover 57% van respondenten in de lagere inkomenscategorie.

Van de hogere inkomens koopt 56% wekelijks plantaardige vleesvervangers tegenover 29% van lagere inkomens. Met steeds meer opties voor plantaardige vlees- en zuivelvervangers, koopt 51% van lagere inkomens deze niet op wekelijkse basis – vergeleken met slechts 27% van de hogere inkomens.

Bron: Persbericht

Lees ook
Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by...

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

De Nederlandse consument krijgt te weinig jodium binnen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van Janneke Dijck-Brouwer, universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG, en emeritus hoogleraar Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).