Jongvolwassen met kookvaardigheden eten gezonder

Busy cooking

Jongvolwassen die vinden dat ze goede kookvaardigheden hebben, houden er gezondere eetgewoonten op na. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Nutrition Education and Behavior.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit de Project Eating and Activity in Teens and Young Adults(EAT)-studie. De eat-studie is een langlopende studie die al sinds 1998 loopt en zich richt op factoren gerelateerd aan gewicht.

Gezondere eetgewoonten

Meer dan een kwart van de deelnemers die deelnamen aan de studie schatte hun kookvaardigheden als goed in. Zij die dat deden, hadden gezondere eetgewoonten dan de deelnemers die hun kookvaardigheden inschatten als heel slecht of slecht.

De slechte kokers aten op latere leeftijd meer maaltijden met groente en deden dit vaker met hun familie. Bovendien consumeerden ze minder vaak fastfood.

Impact kookvaardigheden

‘De impact op eetgewoonten door vroeg in het leven goede kookvaardigheden te ontwikkelen, is pas later in het leven duidelijk,’ zegt hoofdauteur van het onderzoek, Jennifer Utter van de Universiteit van Auckland, Nieuw Zeeland.

De onderzoeker benadrukt dat ‘het belangrijk is dat er mogelijkheden komen voor adolescenten om hun bedrevenheid in koken te verbeteren.’

Onderzoeksopzet

Meer dan duizend jongvolwassenen gaven zich op. Ze zaten allemaal in Minnesota, Amerika op 31 verschillende openbare middelbare scholen. In 2002 kregen de deelnemers van 18-23 jaar oud een vragenlijst waarop zij hun eigen kookvaardigheden moesten beoordelen. Hierbij konden ze kiezen tussen heel slecht, slecht, voldoende en goed. Tien jaar later kregen dezelfde mensen, ondertussen al 30-35 jaar oud, weer een vragenlijst maar ditmaal met vragen over hun eetpatroon.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”