Kabinet streeft naar btw-verlaging groente en fruit in 2024

groente

Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Hiervoor wil het kabinet het onderzoek naar de uitvoerbaarheid hiervan begin 2023 afronden. Dat meldden de staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Rijk (Financiën) dinsdag 5 juli in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek gaat het kabinet samenwerken met een extern bureau om de mogelijke afbakeningsvarianten voor groente en fruit in kaart te brengen. Er zijn veel varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten gezien worden, maar die misschien niet het sterkst leiden naar de bevordering van de volksgezondheid.  

Om tot een werkbare definitie van groente- en fruitproducten te komen worden verschillende aspecten tegen elkaar afgewogen. Die worden beoordeeld op onder meer juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Het gezondheidsperspectief vormt het beginpunt voor het onderzoek, waarbij de Schijf van Vijf het uitgangspunt is.

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het belasten van suiker via frisdrankbelasting. Dit onderzoek wordt naar verwachting in januari 2023 afgerond. Dan start ook het onderzoek naar een belasting op andere suikerhoudende producten.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim...

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief