Kauwen kan een eetlustremmend effect hebben

Cake geglaceerde kersen - 031

Het vullen van de maag met vloeibaar voedsel zorgt niet dat we minder eten, kauwen kan wel een eetlustremmend effect hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Anne Wijlens, promovendus bij de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit, in samenwerking met Nestlé. De resultaten verschijnen binnenkort in het tijdschrift Obesity.

In het onderzoek kregen 26 proefpersonen via een neussonde 800 of 100 milliliter van een cake-oplossing toegediend in de maag. Het volume verschilde, maar het aantal calorieën dat de proefpersonen kregen toegediend was gelijk.

 

Plakken cake

Ondertussen kauwden de proefpersonen één of acht minuten op plakken cake, vervolgens spuugden ze  de cake uit. Een half uur later werd bij de lunch gemeten hoeveel calorieën de proefpersonen aten. Naast deze vier groepen was er een controlegroep die alleen de neussonde in had.

 

Calorie-inname

Uit het onderzoek komt naar voren dat er geen verschil was in de calorie-inname bij de lunch tussen proefpersonen met veel of weinig cake-oplossing in hun maag. Dit komt niet overeen met resultaten uit eerdere studies waarbij het vullen van de maag wel een duidelijke invloed op de calorie-inname had.

 

Vloeibaar voedsel

‘We vermoeden dat het vloeibare voedsel te snel door de maag liep om een effect te zien’, vertelt Wijlens. ‘Het toedienen van geconcentreerd vast voedsel zou realistischer zijn. Normaal eten is bovendien samengesteld; het bestaat uit bijvoorbeeld groente, aardappels en vlees.’


Minder calorieën

Uit de analyses van onderzoeker Wijlens komt naar voren dat kauwen de eetlust wél beïnvloedt. De groep die één minuut kauwde nam 10 procent minder calorieën op bij de lunch en bij de groep die acht minuten kauwde was dat 20 procent. Prikkels in de mond hebben een grote invloed op het hongergevoel. ‘Dit past in het idee dat ons smaaksysteem eigenlijk een nutriëntsensor is,' aldus Wijlens.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Bittere stoffen de oplossing voor obesitas?

Voedselgeur beïnvloedt eetlust

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...