Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Tomaten unsplash

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

Keep Food Simple (afgekort KFS) wil het potentieel van agrarische grondstoffen effectief benutten. De non-profit organisatie wil daarmee verspilling tegengaan en hopen tegelijkertijd dat bedrijven dankzij hun onderzoeken gezondere producten op de markt kunnen brengen. KFS werkt uitsluitend met plantaardige producten. “Wij denken dat ons voedselsysteem het in de toekomst juist van plantaardige producten moet hebben”, legt Peter Folstar uit tijdens de lezing.

Grote uitdagingen

KFS werkt aan veel verschillende projecten om agrarische grondstoffen te benutten en te verbeteren. Om de belangrijke projecten te selecteren, kijkt men daarvoor naar het grote plaatje, vertelt Onno Franse. “Er zijn nu grote stappen nodig op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.” Daarbij is verandering een langdurig proces, dat via beleid, boer en technologie gaat voordat er nieuwe producten worden gerealiseerd.

Realiseerbare projecten

De projecten waar KFS aan werkt moeten realiseerbaar zijn en waarde toevoegen, zegt Fons Voragen: “Kunnen we ons doel bereiken, en kan een bedrijf het product uiteindelijk vermarkten?” Daarnaast wil KFS grondstoffen zoveel mogelijk in het totaal benutten en daarbij de voedings- en gezondheidsfactoren van grondstoffen behouden. De projecten van KFS ontstaan vanuit hun netwerk, brainstormsessies en contacten bij bedrijven die met vraagstukken komen. In de uitvoering werkt KFS veel samen met universiteiten en kennisinstellingen, bijvoorbeeld door middel van stagiairs.

Benutten van reststromen

Een van de projecten is het sorteerafval van kastomaten. In Nederlandse kassen worden veel tomaten gekweekt, waar een deel van uitvalt omdat de kleur of vorm te afwijkend is. Desondanks bevatten deze tomaten een goede hoeveelheid nutriënten. KFS kijkt hoe de gehele tomaat gebruikt kan worden. Door een fermentatieproces ontstaat er een product dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld sauzen.

Food Technology Keep Food Simple Fons Voragen

Voedingsvezels

Ook werkt KFS aan de benutting van voedingsvezels. Er bestaat niet één soort vezel, zoals de consument wel eens denkt, legt Peter Folstar uit. De ene vezel is de andere niet: vezels verschillen bijvoorbeeld in structuur, molecuulgrote, oplosbaarheid en werking. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting onderzoekt KFS de positieve invloed van vezels op onze gezondheid en werken ze aan een bredere bekendheid van voedingsvezels.

Lees hier meer over de verschillende projecten van Keep Food Simple. 

Lees ook
Vezelrijke producten: inspelen op trend, maar ook maatschappelijke rol pakken

Vezelrijke producten: inspelen op trend, maar ook maatschappelijke rol pakken

Er komt steeds meer behoefte aan goede informatie over gezond eten. Preventief inzetten op bijvoorbeeld gezonde lunches en een goed ontbijt, verlicht later de druk op de zorg. Het bedrijfsleven speelt hierin een grote rol. Hellema Hallum BV pakt die rol en vertelt erover tijdens de Bakery Sweets Session over vezels op 23 juni in Hogeschool Van Hall...

Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.

Onderzoek: “Lessen over voeding moeten in curriculum basisscholen”

Onderzoek: “Lessen over voeding moeten in curriculum basisscholen”

Om het eten van groente en fruit onder Nederlandse basisscholieren te bevorderen bestaan er lesprogramma’s over gezonde voeding. Deze programma’s kunnen een positief effect hebben op hoe gezond kinderen eten. Angeliek Verdonschot van Wageningen University & Research deed hier onderzoek naar.