Keizersnede en obesitas onderzocht

attachment-keisersnede_cropped-100-294-207-107-1

Een geboorte door middel van een keizersnede is mogelijk geassocieerd met een verhoogde BMI van kinderen en adolescenten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in de International Journal of Obesity.

Het doel van het onderzoek was om de associatie tussen een geboorte door middel van een keizersnede en de BMI vanaf de geboorte tot de adolescentie te beoordelen.

 

Kinderen tot vijftien jaar

De onderzoekers volgden kinderen tot aan hun vijftiende levensjaar. Het ging om 10.219  kinderen die geboren waren tussen 1991 en 1992 in Avon die deelnamen aan de Avon Longitudinal Study of Parents and Children.

 

Meetmomenten

Het lichaamsgewicht werd op een leeftijd van 6 weken, 10 maanden en 20 maanden gemeten en de BMI werd op de leeftijd van 38 maanden, 7,9,11 en 15 jaar bepaald. Verder werden de kinderen op de laatstgenoemde momenten ingedeeld in categorieën als overgewicht of obesitas en werd er onderscheid gemaakt in geslacht.

 

Lager geboortegewicht

Van de 10.219 kinderen was ongeveer negen procent geboren door middel van een keizersnede. De kinderen die geboren waren met een keizersnede hadden een lager geboortegewicht dan kinderen die op natuurlijke wijze op de wereld waren gebracht of kwamen.

 

Verhoogde kans op obesitas

Een keizersnede werd geassocieerd met een verhoogde kans op obesitas tussen de zes en de vijftien jaar. Hierbij is gecorrigeerd voor geboortegewicht, geslacht, lichaamsgewicht van de ouders, sociodemografische factoren, zwangerschapsdiabetes en het patroon van babyvoeding.

 

Op de leeftijd van 11 hadden kinderen die met een keizersnede geboren waren 1,83 keer meer kans op overgewicht of obesitas. Ook was er een sterke associatie te zien bij kinderen van moeders die voor de zwangerschap overgewicht of obesitas hadden. Bewijs voor een associatie tussen moeders met een normaal en kinderen met overgewicht of obesitas was zwak.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...