Keurmerk voor dierenwelzijn belangrijkste voor Nederlanders

attachment-Keurmerken

Keurmerken spelen voor maar liefst 61% van de Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Dierenwelzijn is het belangrijkste keurmerk en Max Havelaar is het bekendste keurmerk van Nederland.

Dat blijkt uit online marktonderzoek van Multiscope. Het rapport genaamd de ‘Smart Food Monitor’ is uitgevoerd onder 7000 Nederlandse consumenten. Het onderzoek geeft een beeld van het consumptiegedrag en de toekomstverwachting van de consument.

Dierenwelzijn

Uit de monitor blijkt dat het welzijn van de dieren het meest populair is. Bijna vier op de tien (37%) Nederlanders geven aan deze soort keurmerken belangrijk te vinden. Daarop volgen keurmerken voor eerlijke handel, waar 32% van de respondenten aangeeft dit belangrijk te vinden.

Ruim een kwart van de respondenten (27%) vinden keurmerken rondom natuur en milieu belangrijk.

Max Havelaar

Het keurmerk Max Havelaar is het meest bekend onder de respondenten, namelijk bij 84%. Het EKO keurmerk en het Beter Leven Keurmerk is bij 56% bekend.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen vaker bekend zijn met keurmerken dan mannen.

Affiniteit met eten

Één op vijf consumenten uit het onderzoek (22%) heeft veel affiniteit met eten. Deze personen letten op meerdere aspecten bij de aankoop, zoals E-nummers of vetten. Ook volgen deze personen vaker een dieet, blijkt uit het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn te koop op de website van multiscope.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.