Kinderen eten nog niet volgens het advies van de Gezondheidsraad

attachment-Fruit-supermarkt

Een groot aantal kinderen van 1 tot 12 jaar eet minder fruit, groente en vis dan de Gezondheidsraad adviseert. Jongere kinderen behalen sneller de aanbevolen hoeveelheid dan oudere kinderen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die het CBS afneemt in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.

De Gezondheidsenquête wordt ingevuld door een ouder of verzorger en bestaat uit vragen over de hoeveelheid fruit, groente en vis die zijn of haar kind eet. Deze opgegeven hoeveelheid is vergeleken met de richtlijnen van het Voedingscentrum, gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad 2015. 

Fruit, groente en vis

Volgens deze richtlijnen aten bijna 4 op de 10 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar in de periode 2014/2016 voldoende fruit, en ruim 4 op de 10 voldoende groente. Iets meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie at volgens de richtlijnen voldoende vis.

Jonge kinderen

Jonge kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen. Bijna de helft van de kinderen van 1 tot 4 jaar at in 2014/2016 volgens de richtlijnen voldoende fruit. Bij kinderen van 4 tot 9 kaar en 9 tot 12 jaar was dat met respectievelijk ruim 4 op de 10 en 2 op de 10 lager. Hetzelfde beeld is bij groente en vis te zien.

Hoog onderwijsniveau

Kinderen van 1 tot 12 jaar van wie de ouder of verzorger een hoog onderwijsniveau heeft (HBO, WO), voldoen vaker aan de normen dan kinderen met een middelbare of laagopgeleide ouder of verzorger.

Jaarlijkse afname

De Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor neemt het CBS jaarlijks af in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum met als doel een beeld te krijgen van de gezondheid, leefstijl, zorggebruik en preventief gedrag van de thuiswonende Nederlandse bevolking van 0 jaar en ouder. Jaarlijks nemen ongeveer 1100 kinderen van 1 tot 12 jaar deel aan de enquête. 

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”