‘Kinderen in ziekenhuis vaak ondervoed bij opname’

attachment-G01

Acute en chronische ondervoeding bij kinderen die worden opgenomen in het ziekenhuis is een veel voorkomend probleem. Tussen 10 en 20 procent van de kinderen die worden opgenomen zijn ondervoed.

Bij specifieke ziektebeelden kan het percentage ondervoede kinderen zelfs oplopen tot 50-60 procent. Dat schrijft kinderarts-intensivist Koen Joosten in een artikel dat hij deze week publiceert in Voeding Nu. ‘Bij 70 procent van alle opnames wordt het niet herkend en daardoor niet behandeld’, schrijft Joosten. ‘Hierin moet verandering komen, aangezien ondervoeding tijdens ziekenhuisopname geassocieerd wordt met een toegenomen infectierisico, vertraagde wondgenezing, langere opnameduur en verhoogde morbiditeit en mortaliteit.’

 

In een recent Nederlands onderzoek is aangetoond dat kinderen die werden opgenomen in het ziekenhuis en werden geclassificeerd met acute ondervoeding, gemiddeld 45 procent langer in het ziekenhuis lagen (gemiddeld 2 dagen). Daarnaast zijn korte en langere periodes van ondervoeding van invloed op de groei, ontwikkeling en cognitieve functie van het jonge kind.

 

Screening

Volgens Joosten is het nodig dat er intensiever wordt gescreend op ondervoeding. Dit kan door het meten en het bepalen van het gewicht van een kind, maar daarbij is ook de inzet van instrumenten nodig, zoals de vragenlijst STRONGkids. ‘Snelle herkenning leidt tot een snellere behandeling en op termijn een betere uitkomst voor het zieke kind’, aldus Joosten.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...