Kinderen krijgen overgewicht meer van moeder dan van vader

Kinderen waarvan de moeder overgewicht of obesitas heeft, hebben een grotere kans om ook overgewicht te krijgen. Die invloed is groter dan de invloed van de vader.

Dat blijkt uit een studie van de City University of Londen, gepubliceerd in Economics & Biology. De onderzoekers maakten gebruik van de Health Survey for England. Uit deze data vergeleken ze de BMI van ruim veertienduizend families tussen 1995 en 2009. In die periode nam overgewicht en obesitas bij Engelse kinderen sterk toe.

Invloed moeder bepalend voor meisjes

Wanneer beide ouders overgewicht of obesitas hebben, is de kans erop bij de kinderen nog groter. Bij jongens is deze kans groter dan bij meisjes, vooral in hun tienerjaren (12 tot 16 jaar). Voor meisjes is de invloed van het gewicht van de moeder bepalender. De invloed van overgewicht en obesitas van vader op zoon, is significant groter dan die van vader op dochter.

Leeftijd van de ouders

Verder is het opvallend dat de kans op overgewicht en obesitas kleiner is wanneer de moeder ouder dan 30 was toen ze de kinderen kreeg. Echter, wanneer de moeder of beide ouders zelf obesitas hebben, is die kans juist groter.

Enig kind zijn maakt weinig uit

Een populaire opvatting is dat enig kind zijn de kans op overgewicht vergroot. In dit onderzoek werd hiervoor echter geen significant verschil gevonden, behalve wanneer beide ouders obesitas hebben.

Lagere inkomens

Tot slot werd gevonden dat ouders met lagere inkomens vaker overgewicht hebben. Daarmee hebben ook de kinderen meer kans op overgewicht. Daarnaast vergeleken de onderzoekers gezinnen op etniciteit. Wanneer beide ouders obesitas hebben (of alleen de vader overgewicht heeft), is de kans op overgewicht groter bij witte jongens dan bij niet-witte. Verder vonden ze geen significante verschillen.

Aanbevelingen voor interventies

De onderzoekers bevelen aan dat interventies zich richten op gezinnen met lage inkomens. Bovendien zouden interventies extra aandacht moeten besteden aan meisjes van schoolgaande leeftijd (6 tot 11 jaar), in het bijzonder wanneer de moeder obesitas heeft.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.