‘Kip vaker als speciaal gerecht opdienen’

attachment-k3627-16i

Kip legt het af tegen vis en rundvlees als het gaat om een speciale eetgelegenheden of als we een maaltijd maken voor gasten. Dat mag best veranderen vindt Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi, de branchevereniging voor de pluimveehouderij.

‘De tijd dat de Nederlander nog een hele kip in de oven bereidde en daar veel tijd voor uit trok is voorbij, maar met het huidige aanbod is er zoveel meer mogelijk, het is jammer dat we de kip niet vaker als iets speciaals zien.’ Dat zei Peter Vesseur op een bijeenkomst voor de pers in de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.

Kip scoort goed

Aan de hand van een diagram, waarin de resultaten van een publieksonderzoek waren verwerkt, liet hij zien dat kip op veel fronten beter scoort dan rundvlees of vis. Pluspunten voor consumenten zijn dat kip uit Nederland komt, makkelijk te bereiden is, bij veel gerechten past, mager is, geschikt is voor iedere dag en bij veel gerechten past. ‘Het is duidelijk dat mensen kip niet gauw beu zijn. Daarbij komt dat kip in verhouding tot andere vleessoorten minder belastend is voor het milieu.’

Minder gangbare kip

Ook liet Vesseur zien dat de gangbare kip steeds meer plaats maakt voor ‘de kip van morgen’ of biologische kipproducten. ‘Het aandeel niet-gangbare kip groeit, in mei was het aandeel al 25 procent en het aandeel zal de komende maanden zeer fors stijgen’, aldus Vesseur. ‘De consument lijkt meer geld voor andere kip over te hebben.’

Kipcampagne

Vanaf volgende week start Nepluvi een campagne om te laten zien hoe de sector produceert, waarin de nadruk ligt op nieuwe ontwikkelingen in de pluimveesector.

Lees verder op Voeding Nu online:

Consumentenbond veel levensmiddelen bevatten nog veel zout

Lees ook
Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”