Kleinere borden, kleinere porties? Niet altijd

attachment-smaller-plates

Het gebruik van een kleiner bord om zo de consumptie te verminderen is minder effectief dan gedacht bij adolescente meisjes met overgewicht en obesitas. Dit suggereert een onderzoek dat werd gepresenteerd op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Psychosomatic Society in Georgia tussen 18 en 21 maart.

De onderzoekers van de UConn Health Alcohol Research Center analyseerden 162 meisjes tussen de 14 en 18 jaar uit het Greater Hartford gebied. De meisjes werden gecategoriseerd op lichaamsmassa.

 

Bordgrootte

De onderzoekers testten de tienermeisjes op oplettendheid en ondervroeg hen over hun perceptie bij het veranderen van een constante portiegrootte ten opzichte van wisselende bordgroottes.

 

Visuele signalen

Uit het onderzoek blijkt dat adolescente meisjes met overgewicht en obesitas minder alert zijn op visuele signalen dan meisjes met een ‘normaal’ gewicht. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat naast de bordgrootte ook gedetailleerde tabellen met dieetregels of het aantal calorieën minder effectief zijn dan gedacht voor deze doelgroep.

 

Voorlichting

Onderzoeker en hoogleraar psychiatrie Lance Brauer vertelt dat de resultaten van de studie impliceren dat gezondheidsvoorlichting voor adolescenten mensen met overgewicht en obesitas duidelijk, eenvoudig, herhalend en interessant moet zijn.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Minder calorie-inname door consumptie van hardere voedingsmiddelen’

Lees ook
Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de case study van youtuber Kiana Dochtery over wereldberoemd atleet David Goggins.

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

Die vraag onderzocht Laurens van Gestel, die op 2 juli promoveerde bij de Universiteit Utrecht. De sociaal- en gezondheidspsychologie onderzoeker wierp een psychologische blik op wanneer en voor wie nudges effectief en aanvaardbaar zijn.