Kleurstoffen ‘Southampton Six’ nog steeds in veel producten

attachment-104835

Foodwatch is een handtekeningenactie begonnen om aandacht te vragen voor de zogeheten ‘Southampton Six’ kleurstoffen. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze keurstoffen gebruiken uit voorzorg verplicht de disclaimer op de verpakking te zetten: ‘Kan de oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’.

Foodwatch vindt dat het vijf jaar later tijd is geworden dat supermarkten definitief de producten met deze kleurstoffen uit de schappen laten verdwijnen. Daarom start het een actie tegen de marktleiders van Albert Heijn en Jumbo, die beide nog tientallen van deze producten verkopen.

 

Azo-kleurstoffen

De zoetstoffen (azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124, E128 en E104) kwamen in 2007 in opspraak toen de Britse voedingsautoriteit waarschuwde dat ze in combinatie met E210, benzoëzuur, misschien zouden kunnen leiden tot overgevoeligheid en hyperactiviteit bij kinderen (ADHD).

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) herevalueerde de azo-kleurstoffen, maar zag geen aanleiding om de Aanvaardbare Dagelijkse Inname te verlagen of deze E-nummers te verbieden. Uit voorzorg besloot de Europese Commissie dat op het etiket van de producten waarin de azo-kleurstoffen en benzoëzuur zitten de waarschuwing moet staan ‘dat ze de activiteit en oplettendheid van kinderen negatief kunnen beïnvloeden’.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Tien procent minder kilocalorieën via frisdrank’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...