KNMG roept op tot wetgeving zout, suiker, vet

attachment-zout-suiker-vet

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG) wilt duidelijke regelgeving wat betreft zout, suiker en vet in voedingsproducten. Ook vindt de federatie het belangrijk dat kindermarketing stopt.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en 13,7 procent lijdt aan obesitas. De omgeving met ongezonde producten draagt hier volgens de KNMG aan bij.

Samenwerking Europa

De afspraken op het gebied van productsamenstelling noemt de KNMG te vrijblijvend en levert onvoldoende resultaat. Om het probleem aan te pakken, is Europese samenwerking van belang.

Te dikke kinderen

In Nederland heeft één op de zeven kinderen onder de dertien jaar overgewicht. Op kinderen gerichte marketing draagt volgens KNMG bij door het stimuleren van de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen. Volgens de artsenorganisatie ‘is de Nederlandse Reclame Code een vorm van zelfregulering die ten aanzien van kinderen te vrijblijvend is.’ Het is volgens KNMG dan ook noodzakelijk wettelijke maatregelen te treffen. De federatie vindt dat kindermarketing alleen mag worden gericht op voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen.

Huidige beleid te vrijblijvend

Afgelopen jaren waren er wel goede initiatieven, zoals gezondheidsvoorlichtingen, maar toch is het huidige preventiebeleid te vrijblijvend. Volgens de KNMG moet preventie een prominente plaats hebben binnen én buiten de gezondheidszorg. Adequate financiering is volgens de groep dan ook noodzakelijk voor preventieve maatregelen.

Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.