Knorr en Wereld Natuur Fonds: vijftig plantaardige voedingsproducten die voedselsysteem verbeteren

attachment-Nopal

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Knorr presenteerden 'The Future 50 Foods' als bijdrage aan het verbeteren van het voedselsysteem . The Future 50 Foods is een lijst van vijftig plantaardige voedingsmiddelen waar mensen van kunnen leven en waar de planeet niet meer beschadigd door wordt.

Deskundigen van de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (UN FAO) zeggen dat er nog minder dan zestig oogsten zijn voordat de planeet niet meer kan voldoen aan de groeiende wereldbevolking.

Onbenutte ingrediënten

The Future 50 Foods is samengesteld met ingrediënten die nog onderbenut worden, bijvoorbeeld linzen en boerenkool, en wat onbekendere grondstoffen. Verschillende soorten zeewier, de nopalcactus en fonio werden allemaal meegenomen. De recepten van Knorr zullen in de toekomst ook meer gebaseerd zijn op deze ingrediënten.

De basisprincipes achter de lijst zijn: meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten, meer plantaardige eiwitbronnen, en meer diversiteit in de soorten gewassen en koolhydraatbronnen.

De lijst is opgesteld in samenwerking met dr. Adam Drewnowski, de directeur van het Centrum van volksgezondheidsvoeding van de Universiteit van Washington. Dit rapport komt een maand na het Food, Planet, Health EAT-Lancet-rapport. Hierin werd het flexitarische dieet uiteengezet dat nodig is om tien miljard mensen te kunnen voeden.

In het schema staan alle vijftig ingrediënten uit de lijst.

attachment-The-Future-50-Foods

Ter illustratie

attachment-Ube

Ube, in de volksmond ook wel de paarse aardappel genoemd, bevat veel vitamine E en vezels. De smaak is vergelijkbaar met een zoete aardappel. Het is een multi-inzetbaar product dat kan worden gebruikt in, onder andere, taart, chips, puree, ijs en patat.

 

attachment-Lekkere-melktop

Smakelijke melkzwam (Lactarius deliciosus) is een bron van vezels. De smaak is nootachtig en neigt naar umami. Net als andere fungi, heeft de textuur iets weg van vlees. De zwammen kunnen worden gebakken in olie met knoflook, peterselie, room of en/of rode wijn en dan toegevoegd aan sauzen, pasta's en soepen.

 

attachment-Pompoenbloemen

Pompoenbloem (Cucurbita pepo) is ook rijk aan voedingsstoffen, met name vitamine C. Het heeft een milde pompoensmaak en een zachte textuur. De bloem kan smaak en kleur geven aan vele gerechten, waaronder soepen, sauzen, en pasta.

Lees ook
EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.

Meer zink in planten dankzij 'moleculaire schakelaar'

Meer zink in planten dankzij 'moleculaire schakelaar'

Door een plant te laten denken dat het permanent zink tekort komt, hebben onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research (WUR) het zinkgehalte weten te verhogen.