Koffieconsumptie leidt niet tot uitdroging

attachment-koffie-zwart-01_cropped-75-466-337-1-1

Koffie  draagt bij aan de vochtbalans en leidt niet tot uitdroging. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, School of sport and Exercise Sciences in Groot-Brittannië. Het is gepubliceerd in PLOS ONE.

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of regelmatige consumptie van koffie, onder normale omstandigheden, schadelijk is voor de vochtbalans. Uit deze nieuwe studie blijkt dit niet het geval. De effecten van consumptie van zwarte koffie zijn vergeleken met de consumptie van een gelijke hoeveelheid water. De effecten van de consumptie koffie of water werd gemeten met indicatoren voor de vochtbalans. Daarnaast werd de hydratiestatus gemeten in het onderzoek.

 

De studie

De onderzoeksgroep bestond uit 50 mannen. Doordat de vochthuishouding bij vrouwen mogelijk verstoord kan zijn door de menstruele cycli werd het onderzoek alleen onder mannen uitgevoerd. De test werden afgenomen in twee fases waarin gedurende 3 dagen 4 bekers koffie of water werd gedronken. In de tweede fase wisselende de onderzoeksgroepen de dranken om. Vervolgens werd het lichaamsgewicht en totale hoeveelheid lichaamsvocht gemeten. Ook werd het bloed en de urine geanalyseerd.

 

Het resultaat  

Er werden geen significante verschillen gevonden in de totale hoeveelheid lichaamsvocht of in een van de bloedparameters en urineconcentraties.

De veronderstelling dat koffie consumptie kan leiden tot uitdroging blijkt uit een studie uit 1928. Deze studie is gedaan met cafeïne in tablet vorm en dat is, volgens de onderzoekers, niet te vergelijken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Opvallend is ook dat er in al die jaren maar twee studies zijn geweest die tegenstrijdige effecten van koffie op de vochtbalans hebben gemeten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:


Koffie verlaagt mogelijk de kans op het terugkeren van prostaatkanker

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...