Koningsontbijt: ‘Kan nog gezonder’ en ‘kindermarketing’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Voedingscentrum vindt dat  het aanbod van het Koningsontbijt 2015 van Jumbo is verbeterd ten opzichte van 2014, maar het voldoet (nog) niet aan de Richtlijnen Voedselkeuze.

Het Koningsontbijt is een initiatief van supermarktketen Jumbo en wordt vrijdag 24 april op basisscholen aangeboden om gezamenlijk het ontbijt te nuttigen. Zo’n 1,2 miljoen kinderen doen naar verwachting mee.

Voedselwaakhond foodwatch pleit voor een wet die voedselreclame op scholen weert.

 

Uitzonderingsproducten

Volgens het Voedingscentrum worden uitzonderingsproducten aangeboden bij het Koningsontbijt, zoals sinaasappelsap, beschuit, smeerworst en chocoladehagelslag. Het ontbijt bestaat verder uit volkorenbrood (of glutenvrij brood bij allergie), sojamelk, halfvolle melk, halvarine, aardbeienjam, appelstroop, appels, snoeptomaatjes en smeerkaas.

Het Voedingscentrum ziet geen reden waarom het Koningsontbijt niet volledig uit voorkeurs- en middenwegproducten kan bestaan. Ze roepen Jumbo op om volgend jaar de laatste stap naar een gezond ontbijt te nemen.

 

Kindermarketing

Het aanbieden van ongezonde ontbijtproducten op scholen ziet het Voedingscentrum als een vorm van kindermarketing. Het centrum vindt dat kinderen zo min mogelijk moeten worden blootgesteld aan promotie en reclame voor ongezonde voedingsmiddelen, omdat dit verleidt tot ongezond eetgedrag.

 

Reclame

Foodwatch ziet het Koningsontbijt als een mooie gelegenheid om de noodzaak van een goed ontbijt te benadrukken, maar daarnaast is het een kans voor voedselmerken om reclame te maken voor de, volgens foodwatch, veelal onverantwoorde producten. Ook bepalen op deze manier de sponsors wat een ‘gezond’ ontbijt is en dat vindt foodwatch onacceptabel.

 

Reclamecode voor Voedingsmiddelen

Foodwatch vindt het een slechte zaak dat voedselproducenten onder het mom van voorlichting de scholen binnendringen, wat normaal gesproken volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen niet mag. De code maakt een uitzondering voor voorlichtende activiteiten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

300.000 kinderen in Nederland eten geen ontbijt

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe voor onderzoek naar waarom kinderen soms iets weigeren te eten zonder het ooit geproefd te hebben.

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Op basisscholen waar de snack in de ochtendpauze alleen maar groente en/of fruit mag zijn, eten kinderen twee keer zoveel groente en fruit als op scholen waar geen regels zijn.