Kraft Heinz lanceert ketchup met vijftig procent minder suiker én zout

attachment-Heinz-5050-variant

Kraft Heinz lanceert de nieuwe ‘Heinz Tomato Ketchup 50% minder suiker en zout’. De nieuwe ketchup vervangt de oude ‘Heinz Tomato Ketchup 50% minder suiker’. De ketchup bevat, in vergelijking met de originele Heinz Tomato Ketchup, niet alleen de helft van de hoeveelheid suiker maar ook de helft van het zout. Het precentage zout daalde van 1,8% naar 0,9%.

De voorganger ‘Heinz Tomato Ketchup 50% minder suiker’ bevatte al 25% minder zout vergeleken met de originele Heinz tomatenketchup.

 

Moeilijke stap

 

Kraft Heinz heeft er voor gekozen de variant met minder suiker te vervangen nadat het bedrijf al langere tijd stapsgewijs bezig was met het verlagen van de suiker en zout gehaltes in zijn producten.

 

Katie Verlaan, marketing manager van Heinz: ‘Consumenten eten steeds bewuster en vragen vaker om producten met minder suiker of minder zout. De uitdaging is dan om een product te maken dat de herkenbare smaak van Heinz heeft en consumenten tegemoetkomt die een bewustere keuze willen maken.’

 

De nieuwe ontwikkelingen in de suiker- en zoutreductie van Heinz hebben echter maar een jaar in beslag genomen totdat het product klaar was voor de schappen. Aanpassingen in de fabriek waren niet nodig voor de productie van de innovatie.

 

Vijf ingrediënten

 

Het product heeft een aangepast receptuur. Zo zijn er bijvoorbeeld 174 gram tomaten per 100 gram ketchup en is het product gezoet met stevia, geeft hoofd communicatie Kraft Heinz Benelux Anya Pieroen aan.

 

‘De receptuur van de ketchup moest opnieuw worden opgebouwd uit de vijf ingrediënten die Heinz gebruikt’, vertelt ze.

 

Zuur en bitter

 

‘Door het weglaten van suiker en zout werd de smaak zuurder of bitterder. Hier moest een nieuwe balans in worden gezocht om de kenmerkende Heinz-smaak en kleur te behouden’, aldus Anya Pieroen.

 

Testpanels

 

Om tot het nieuwe product te komen, maakte Kraft Heinz gebruik van testpanels. Eerst was de beurt aan professionele smaakexperts. Daarna proefden consumenten in het Verenigd Koninkrijk, die interesse hebben in ketchup met minder zout en suiker het product.

 

‘In ons consumenten smaakpanel zitten voornamelijk consumenten die goede smaakpapillen hebben en goed kunnen beschrijven wat ze proeven,’ aldus Pieroen.

 

De nieuwe variant is nu verkrijgbaar in de supermarkten.

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

Fructose nu slechter dan  vijf jaar geleden

Fructose nu slechter dan vijf jaar geleden

Uit Voeding Nu 3: Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. Hoe is het met dat onderzoek gesteld? Het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.