KRO-NCRV programma Pointer onderzoekt de gezondheidskloof

5 april 2022 Redactie Voeding Nu

De nieuwste uitzending van 3 april van het onderzoeksprogramma Pointer brengt de gezondheidskloof tussen welvarende en armere gezinnen in beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en lagere opleidingen gemiddeld zes jaar korter leven dan kinderen uit een gezin met een hoger inkomen. “Is het tijd voor de politiek om in te grijpen?”, vragen de programmamakers zich af.

Pointer laat zien dat in buurten met veel lage inkomens twee keer zoveel junkfoodlocaties zitten als in buurten met veel hoge inkomens. Als voorbeeld neemt het programma twee wijken in Den Haag, die dicht bij elkaar in de buurt liggen. In Duinoord verdienen gezinnen gemiddeld 42.000 euro per jaar en leidt 8% van de kinderen aan overgewicht. In het Transvaalkwartier is het gemiddelde inkomen 16.000 euro en is 35% van de kinderen te zwaar.

Gezonde lunch

Ook voerde Pointer in de aflevering een experiment uit op een middelbare school. Een klas werd in twee groepen verdeeld waarin alle scholieren twee euro mochten uitgeven aan een lunch. In de eerste groep mochten de scholieren kopen wat zij wilden. De tweede groep moest het geld besteden aan een gezonde lunch. Ook hier bleek dat de leerlingen in de eerste groep vooral ongezonde producten kochten en dat de tweede groep moeite had met het uitkiezen van een gezonde lunch die binnen het budget viel.

Welvarende en minder welvarende wijken

Bij de uitzending maakte Pointer de tool “Bepaalt waar je wieg staat je gezondheid?”, waarmee te zien is hoe het staat met de gezondheid van elke wijk in Nederland. Deze is te bekijken op de website van Pointer. 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?