Kwart van de voeding van Nederlanders is geen basisvoeding

attachment-fruits-1268185-m

Een kwart van de voeding van Nederlanders bestaat uit producten die niet behoren tot de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld snacks en frisdranken. Ook kiezen Nederlanders binnen productgroepen zoals vlees, zuivelproducten en snacks, vaak de minder gezonde producten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Bijna driekwart van de voeding van Nederlanders bestaat uit ‘basisvoedingsmiddelen’ van de Schijf van Vijf, zoals groente en fruit, aardappelen, brood, rijst en pasta, zuivel, vlees en vis, vetten en oliën, en water. Een kwart van de voeding bestaat uit producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren. Dit is meer dan wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

 

Voorkeursproducten

Binnen de productgroepen kiezen de Nederlanders veelal de minder gezonde producten, zoals witte rijst in plaats van zilvervliesrijst of harde margarine in plaats van olie.  Van de groep aardappelen, pasta en rijst kiest bijvoorbeeld 49 procent voor de gezondere variant, van hartige snacks is dat slechts 3 procent. Kinderen consumeren meer zoete en hartige snacks, niet-alcoholische dranken (zoals vruchten- en frisdrank) en broodbeleg (zoals jam, hagelslag en pindakaas).

 

Sociaaleconomische status

Mensen met een hoge sociaaleconomische status kiezen vaker voor de gezondere producten. Zij eten meer groente, fruit en vis en drinken meer water, koffie en thee. Maar zij drinken ook meer alcoholische dranken. 


Voedselconsumptiepeiling

Dit onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 en het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO 2011). De gegevens zijn onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem en dragen bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Voedingsrichtlijnen van alle landen online

'Anders met koolhydraten via de Schijf van Vijf'

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Net als in 2020, hebben we ook in de eerste helft van 2021 massaal eten besteld, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Gezonder worden de maaltijden overigens niet. Daarnaast noemt de bank nadelige gevolgen voor de maaltijdbezorgers.