Levensverwachting mensen met diabetes aanzienlijk lager

11 november 2021 Michelle Wijma

Beeld: Towfiqu Barbhuiya via Unsplash

De levensverwachting van mensen met diabetes is lager dan die van mensen zonder diabetes, blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds en samen met het Nivel. Voor iemand van 45 jaar met diabetes type 1 gaat het om gemiddeld 13 jaar, bij diabetes type 2 (zelfde leeftijd) gemiddeld 4 jaar.

Als mensen ouder worden, blijft er een verschil in levensverwachting tussen de groepen bestaan, maar het wordt wel kleiner. De kans om te sterven is voor mensen van 45 tot 60 jaar met diabetes type 1 ongeveer vijf keer groter dan voor mensen zonder diabetes, schrijft het RIVM. Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte. Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden. Wel is het zo dat mensen met diabetes type 2 relatief vaak andere ernstige ziekten hebben zoals hart- en vaatziekten, waardoor de kans op sterfte groter wordt.

Voor het onderzoek ontwikkelde het RIVM een methode om te berekenen welk effect het hebben van diabetes type 1 en type 2 in Nederland heeft op de kans op overlijden en de levensverwachting. Ruim 100.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1. Voor diabetes type 2 zijn dat er zo’n 1.000.000. In het onderzoek zijn Nivel-cijfers van huisartsen gekoppeld aan de sterftecijfers van het CBS. Voor mensen onder de 45 jaar konden geen betrouwbare uitspraken worden gedaan, omdat er weinig mensen met diabetes in deze leeftijdsgroep overlijden.    

Altijd op de hoogte blijven?