Levensverwachting mensen met diabetes aanzienlijk lager

diabetes

Beeld: Towfiqu Barbhuiya via Unsplash

De levensverwachting van mensen met diabetes is lager dan die van mensen zonder diabetes, blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds en samen met het Nivel. Voor iemand van 45 jaar met diabetes type 1 gaat het om gemiddeld 13 jaar, bij diabetes type 2 (zelfde leeftijd) gemiddeld 4 jaar.

Als mensen ouder worden, blijft er een verschil in levensverwachting tussen de groepen bestaan, maar het wordt wel kleiner. De kans om te sterven is voor mensen van 45 tot 60 jaar met diabetes type 1 ongeveer vijf keer groter dan voor mensen zonder diabetes, schrijft het RIVM. Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte. Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden. Wel is het zo dat mensen met diabetes type 2 relatief vaak andere ernstige ziekten hebben zoals hart- en vaatziekten, waardoor de kans op sterfte groter wordt.

Voor het onderzoek ontwikkelde het RIVM een methode om te berekenen welk effect het hebben van diabetes type 1 en type 2 in Nederland heeft op de kans op overlijden en de levensverwachting. Ruim 100.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1. Voor diabetes type 2 zijn dat er zo’n 1.000.000. In het onderzoek zijn Nivel-cijfers van huisartsen gekoppeld aan de sterftecijfers van het CBS. Voor mensen onder de 45 jaar konden geen betrouwbare uitspraken worden gedaan, omdat er weinig mensen met diabetes in deze leeftijdsgroep overlijden.    

Lees ook
RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) heeft een rapport uitgebracht waarin de leden een meervoudige aanpak aanbevelen voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.