Lichamelijke conditie bepalender voor vroeg overlijden dan drankgebruik

attachment-overlijden

Mannen met een goede lichamelijke conditie hebben 43 procent minder kans om voortijdig te overlijden, dan mannen met een gemiddelde lichamelijke conditie (33 procent risicoreductie). De hoeveelheid alcohol die mannen per week consumeren lijkt hierop niet van invloed te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine.

Onder 29.400 Amerikaanse mannen tussen de 20 en 79 jaar zijn tussen 1973 en 2006 gegevens verzameld. Om de lichamelijke conditie te meten deden zij aan het begin van de studie een inspanningstest. Vervolgens werden zij, ook rekening houdend met hun leeftijd, ingedeeld in 3 categorieën. Hun alcoholconsumptie werd nagevraagd door middel van het invullen van een vragenlijst.

 

De mannen werden ingedeeld in 4 categorieën: niet-drinkers, lichte drinkers (minder dan 3 consumpties per week), matige drinkers (3-14 consumpties per week) en zware drinkers (meer dan 14 consumpties per week).

 

Cardiovasculaire ziekten

Na 17 jaar bleken er 1830 mannen overleden te zijn, waarvan 523 aan cardiovasculaire ziekten. Bij analyse van de gegevens vonden de onderzoekers een verband tussen lichamelijke conditie en het risico op voortijdig overlijden.

 

Voortijdig overlijden

De onderzoekers geven aan dat het gunstige effect van lichamelijke conditie hiermee opnieuw duidelijk is bevestigd maar dat uit deze studie blijkt dat alcoholconsumptie een minder grote invloed heeft op het risico op voortijdig overlijden en op overlijden aan hart- en vaatziekten.

 

Drinkpatroon

‘Bij dit onderzoek is er geen rekening gehouden met het drinkpatroon van de respondenten, terwijl dit invloed heeft op de gezondheid’, aldus de onderzoekers. Verder is in dit onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen nooit-drinkers en gestopte drinkers.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Bescheiden alcoholgebruik kan risico’s leveraandoening verlagen

gezonder leven na het zien van BODY WORLDS

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...