Link tussen obesitas ouders en vertraagde ontwikkeling kind

attachment-obesitas-ouder-ontwikkeling-kind

Er is mogelijk een verband tussen obesitas bij ouders en een vertraagde ontwikkeling van hun kind. Dit komt naar voren in een onderzoek dat is uitgevoerd door een groep wetenschappers van het National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

De onderzoekers zagen bij kinderen van obese moeders dat zij vaker faalden op gebied van fijne motoriek. Kinderen waren minder goed in sociale competenties wanneer hun vader obesitas had. Het probleemoplossend vermogen was minder goed wanneer beide ouders aan morbide obesitas leden.

Beïnvloeden ontwikkeling

Het onderzoeksteam gebruikte de gegevens Upstate KIDS studie, een onderzoek dat was uitgevoerd om te bepalen of vruchtbaarheidsbehandelingen de ontwikkeling van kinderen zou beïnvloeden.

Van meer dan 5000 vrouwen in de staat New York, met uitsluiting van New York City zelf, werden gegevens verzameld. Vanaf vier maanden na de bevalling werden er elke zes maanden metingen uitgevoerd bij het kind tot het de leeftijd van drie jaar bereikte. Ouders vulden bij de metingen een vragenlijst in naar aanleiding van een aantal testen die zij uitvoeren bij hun kind.

Ook vaders meegenomen

Edwina Yeung, onderzoeker van NICHD: ‘Voorgaande studies richtten zich vooral op het gewicht voor en na de zwangerschap van moeders, ons onderzoek is een van de weinige studies die de vaders ook heeft meegenomen in het onderzoek. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat het gewicht van de vader wel degelijk een significant invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.’

Ontstekingen

Het is nog niet bekend of obesitas bij ouders het risico op vertraagde ontwikkeling bij kinderen daadwerkelijk verhoogt. De onderzoekers melden dat proefdieronderzoek aanwijzingen geeft dat obesitas gedurende de zwangerschap ontstekingen kan bevorderen, wat van invloed zou kunnen zijn op de ontwikkeling van de hersenen.

Lees ook
Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”