Liraglutide bij overgewicht zorgt voor meer gewichtsverlies

attachment-obese-man

Patiënten met overgewicht of obesitas die 3,0 mg liraglutide krijgen in combinatie met minder calorieën en meer fysieke inspanning, hebben meer dan twee keer zoveel kans om 5-10% lichaamsgewicht te verliezen dan degenen die geen liraglutide krijgen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd op een jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society.

Bloedglucose verlagen

Hoofdauteur van het onderzoek, Patrick M. O’Neil en zijn collega’s voerden gedurende 56 weken een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek uit om de effectiviteit van liraglutide te onderzoeken. Liraglutide is een medicijn dat de bloedglucose verlaagt.

 

Minder calorieën en meer lichaamsbeweging

2487 deelnemers met overgewicht of obesitas kregen, naast een dieet met minder calorieën en meer lichaamsbeweging, 3,0 mg liraglutide toegediend. Een groep van 1244 participanten ontving in plaats van liraglutide een placebo. Voor de rest bleef alles hetzelfde.

De gemiddelde leeftijd van de onderzoekdeelnemers was 45 jaar. 79% van hen was vrouw en 21% man.

 

Responders

Deelnemers die na 56 weken 5% of meer aan lichaamsgewicht verloren, werden ‘responders’ genoemd.  Bij de liraglutide-groep was 63,2% van de deelnemers responder. Bij de placebogroep bedroeg dit percentage 27,1%. Ook daalde de nuchtere plasmaglucose het meeste in de liraglutide-groep van de responders, gevolgd door de niet-responders in de liraglutide groep. De tailleomtrek en systolische bloeddruk daalde het meest bij de responders in de liraglutide-groep, gevolgd door de responders in de placebogroep.

 

Goedkeuring

De Amerikaanse Food and Drug Administratie (FDA) heeft goedkeurig gegeven om bij de behandeling van obesitas 3,0 mg liraglutide als aanvulling te gebruiken bij een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Voor de gewone Nederlander is er weinig uitleg beschikbaar over obesitas. Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en de omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden is Overgewicht TV (www.overgewicht.tv) gestart met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ . Experts...

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).