‘Luchtweginfecties, allergie en ontstekingen voorkomen met voeding’

attachment-rauwe-melk

‘Met gerichte voeding en aanvullende micronutriënten kan de weerstand tegen infecties in de luchtwegen, tegen allergieën, en tegen ontstekingen worden vergroot.’ Dat vindt professor Joost van Neerven die op 2 oktober het ambt aanvaardt van buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit aan Wageningen Universiteit.

Volgens de kersverse hoogleraar is een gerichte voeding vooral van belang voor kinderen onder de 5 jaar en voor 65-plussers, die het vaakst worden geplaagd door allergieën en ontstekingen aan de luchtwegen. De weerstand in weefsels die bedekt zijn met een slijmvlies in het gebied van de mond, keel en neus zijn nog nauwelijks onderzocht, maar dit kan veel opleveren, vindt Van Neerven.

Rauwe melk van invloed op immuniteit

Tot dusverre richtte het onderzoek naar de weerstand in weefsels met een slijmvlies (de zogeheten mucosale immuniteit) zich vooral op het darmstelsel en vervolgens hoe langs die weg, bijvoorbeeld met voedsel, diarree of chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal konden worden bestreden, legt Van Neerven uit in zijn inaugurele rede, met de titel Mucosal Immuninity: Barriers, Bugs and Balance.

Volgens Van Neerven blijkt dat bepaalde bestanddelen uit voeding, waaronder (rauwe) melk, wel degelijk positieve invloed kunnen hebben op immuniteit in de bovenste luchtwegen. Hierdoor kan de kans op het krijgen van een allergie of infectie bij kleine kinderen verminderen. Mogelijk kan het ook luchtweginfecties en chronische ontstekingen bij ouderen helpen voorkomen.

Slijmvlies

Het slijmvlies heeft een complexe rol in het immuunsysteem, weet Van Neerven. Het vormt allereerst een barrière voor ziekteverwekkers (’bugs’) en komen die toch binnen, dan is er een evenwichtige (‘balance’) reactie; ‘niet te weinig, maar ook niet te heftig’, aldus Van Neerven.

Allergie

Van Neerven: ‘Dat ook het mucosale systeem in de bovenste luchtwegen immuniteit bewerkstelligt tegen infecties en het ontwikkelen van allergieën staat wel vast, maar hoe dat werkt en via welke mechanismen, weten we nog nauwelijks. We vermoeden dat het zogeheten lymphoïde weefsel achter in de keel hierin een rol speelt. Meer onderzoek daarnaar is nuttig, vooral ook om te zien hoe met voeding daar positief op valt in te grijpen. Met de kennis die dat oplevert kunnen we gerichte strategieën ontwikkelen om deze aandoeningen te helpen voorkomen, niet alleen via het dieet maar ook met vaccinaties in het slijmvlies.’

Prof.dr. R.J.J. (Joost) van Neerven (Heerlen, 1966) is per 1 mei 2013 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit aan Wageningen Universiteit. Hij is senior-onderzoeker bij het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. Zijn leerstoel wordt gefinancierd door FrieslandCampina.

Lees verder op Voeding Nu online:

Kinderen met kanker moeten meer bewegen

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...