LWDO viert dertigjarig jubileum

attachment-logo-lwdo-kleur-70_cropped-127-0-0-0-0

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie en richt zich hierbij zowel op professionals werkzaam in de oncologie als op de patiënt met kanker.

De LWDO levert al 30 jaar standpunten, richtlijnen en folders ontwikkeld voor professionals werkzaam in de oncologie. De LWDO heeft een website waarop recente informatie beschikbaar is zoals  het gebruik van vette vis en visolie tijdens chemotherapie. Ook bevat de website verwijzingen naar multidisciplinaire behandelrichtlijnen gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten waaraan de LWDO heeft meegewerkt, zoals de richtlijn Ondervoeding bij patiënten met kanker.

Boek: Voeding bij Kanker

Een mijlpaal in de historie van LWDO is de bijdrage die leden leverden aan het Handboek “Voeding bij Kanker”. Dit is een naslagwerk voor zorgprofessionals, met concrete en wetenschappelijk onderbouwde dieetadviezen voor mensen met kanker. Het boek is hier te bestellen.

Informatie voor de Patiënt

Naast de ontwikkeling van richtlijnen en standpunten voor zorgprofessionals heeft de LWDO gewerkt aan het online beschikbaar maken van actuele en betrouwbare informatie voor de patiënt. Hier is informatie te vinden over voeding ter preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De website is het resultaat van een samenwerking van de LWDO met Wageningen UR en het Integraal Kankercentrum Nederland, gefinancierd door Alpe d’Huzes.

Lees verder op Voeding Nu online:

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.