LWDO viert dertigjarig jubileum

attachment-logo-lwdo-kleur-70_cropped-127-0-0-0-0

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie en richt zich hierbij zowel op professionals werkzaam in de oncologie als op de patiënt met kanker.

De LWDO levert al 30 jaar standpunten, richtlijnen en folders ontwikkeld voor professionals werkzaam in de oncologie. De LWDO heeft een website waarop recente informatie beschikbaar is zoals  het gebruik van vette vis en visolie tijdens chemotherapie. Ook bevat de website verwijzingen naar multidisciplinaire behandelrichtlijnen gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten waaraan de LWDO heeft meegewerkt, zoals de richtlijn Ondervoeding bij patiënten met kanker.

Boek: Voeding bij Kanker

Een mijlpaal in de historie van LWDO is de bijdrage die leden leverden aan het Handboek “Voeding bij Kanker”. Dit is een naslagwerk voor zorgprofessionals, met concrete en wetenschappelijk onderbouwde dieetadviezen voor mensen met kanker. Het boek is hier te bestellen.

Informatie voor de Patiënt

Naast de ontwikkeling van richtlijnen en standpunten voor zorgprofessionals heeft de LWDO gewerkt aan het online beschikbaar maken van actuele en betrouwbare informatie voor de patiënt. Hier is informatie te vinden over voeding ter preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De website is het resultaat van een samenwerking van de LWDO met Wageningen UR en het Integraal Kankercentrum Nederland, gefinancierd door Alpe d’Huzes.

Lees verder op Voeding Nu online:

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Lees ook
Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

Wie in Cuba in het ziekenhuis komt, krijgt binnen 72 uur een intake bij de diëtist. Ja, zelfs bij een gebroken been. Na ontslag uit het ziekenhuis verwijst de diëtist de patiënt door naar een collega in de wijk waar de cliënt woont. Damaris Palacios Téllez werkt in het provinciale ziekenhuis Saturnino in Santiago de Cuba. Hoe runt ze haar praktijk op...