LWDO viert dertigjarig jubileum

attachment-logo-lwdo-kleur-70_cropped-127-0-0-0-0

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie en richt zich hierbij zowel op professionals werkzaam in de oncologie als op de patiënt met kanker.

De LWDO levert al 30 jaar standpunten, richtlijnen en folders ontwikkeld voor professionals werkzaam in de oncologie. De LWDO heeft een website waarop recente informatie beschikbaar is zoals  het gebruik van vette vis en visolie tijdens chemotherapie. Ook bevat de website verwijzingen naar multidisciplinaire behandelrichtlijnen gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten waaraan de LWDO heeft meegewerkt, zoals de richtlijn Ondervoeding bij patiënten met kanker.

Boek: Voeding bij Kanker

Een mijlpaal in de historie van LWDO is de bijdrage die leden leverden aan het Handboek “Voeding bij Kanker”. Dit is een naslagwerk voor zorgprofessionals, met concrete en wetenschappelijk onderbouwde dieetadviezen voor mensen met kanker. Het boek is hier te bestellen.

Informatie voor de Patiënt

Naast de ontwikkeling van richtlijnen en standpunten voor zorgprofessionals heeft de LWDO gewerkt aan het online beschikbaar maken van actuele en betrouwbare informatie voor de patiënt. Hier is informatie te vinden over voeding ter preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De website is het resultaat van een samenwerking van de LWDO met Wageningen UR en het Integraal Kankercentrum Nederland, gefinancierd door Alpe d’Huzes.

Lees verder op Voeding Nu online:

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Lees ook
De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...

Nieuw programma Diabetesfonds gericht op gezonde keuzes

Nieuw programma Diabetesfonds gericht op gezonde keuzes

Een maand lang werken aan een gezondere leefstijl. Dat is doel van het nieuwe programma ‘Voel je lekker en Energiek’ van het Diabetes Fonds en Ekomenu. Het programma hoopt de deelnemers op weg te helpen naar een gezondere leefstijl. Het start op 1 februari en loopt 28 dagen.Onderdeel van het programma is de deelnemers te laten ervaren hoe ze ongezonde...