LWDO viert dertigjarig jubileum

attachment-logo-lwdo-kleur-70_cropped-127-0-0-0-0

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie en richt zich hierbij zowel op professionals werkzaam in de oncologie als op de patiënt met kanker.

De LWDO levert al 30 jaar standpunten, richtlijnen en folders ontwikkeld voor professionals werkzaam in de oncologie. De LWDO heeft een website waarop recente informatie beschikbaar is zoals  het gebruik van vette vis en visolie tijdens chemotherapie. Ook bevat de website verwijzingen naar multidisciplinaire behandelrichtlijnen gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten waaraan de LWDO heeft meegewerkt, zoals de richtlijn Ondervoeding bij patiënten met kanker.

Boek: Voeding bij Kanker

Een mijlpaal in de historie van LWDO is de bijdrage die leden leverden aan het Handboek “Voeding bij Kanker”. Dit is een naslagwerk voor zorgprofessionals, met concrete en wetenschappelijk onderbouwde dieetadviezen voor mensen met kanker. Het boek is hier te bestellen.

Informatie voor de Patiënt

Naast de ontwikkeling van richtlijnen en standpunten voor zorgprofessionals heeft de LWDO gewerkt aan het online beschikbaar maken van actuele en betrouwbare informatie voor de patiënt. Hier is informatie te vinden over voeding ter preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De website is het resultaat van een samenwerking van de LWDO met Wageningen UR en het Integraal Kankercentrum Nederland, gefinancierd door Alpe d’Huzes.

Lees verder op Voeding Nu online:

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Lees ook
Column diëtist Michelle Vrij: Wijde pijpen

Column diëtist Michelle Vrij: Wijde pijpen

Diëtist Michelle Vrij deelt in een column haar gedachten over dieettrends van toen en nu.Mijn moeder en ik gaan graag samen winkelen, daar niet van. Maar er is iets waar ik me altijd een beetje aan erger. Laatst nog, toen ik een hippe flared jeans aantrok. ‘Oh Mies, die wijde pijpen, daar liepen wij vroeger ook in, alles komt terug’, steevast gevolgd...

De praktijk van Sara van Grootel: hulp bij emotie-eten

De praktijk van Sara van Grootel: hulp bij emotie-eten

Sara van Grootel heeft zich gaandeweg haar diëtistencarrière gespecialiseerd in de behandeling van emotie-eters. De doelgroep worstelt vaak al jarenlang met het gewicht en meestal zijn er onderliggende redenen voor het overeten.Sara was altijd al bezig met de psychologie rondom eten. Voor haar opleiding Voeding en Diëtetiek rondde zij haar studie Gezondheidswetenschappen...

Producten onder de loep: Ontbijt helpt 50-plusser aan voldoende eiwit

Producten onder de loep: Ontbijt helpt 50-plusser aan voldoende eiwit

Marjanne Prins ontwikkelde BonDuo, een eiwitrijk product met vitamine D. Ze maakte het voor haar ouders toen ze merkte dat ze spiermassa verloren. Prins heeft de afgelopen jaren een vaste klantenkring opgebouwd via de webshop.‘Onze vaste klanten nemen het ontbijtproduct vijf tot zes keer per week en geven aan zich hierdoor fitter te voelen. Na deze...