Maag Lever Darm Stichting start campagne Listen to your guts

1 september 2022 Redactie Voeding Nu

Spijsverteringsziekten zijn de derde grootste oorzaak van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen. Jaarlijks belanden meer van 150.000 mensen in het ziekenhuis door een maag-, darm- of leveraandoening. Daarom start de Maag Lever Darm Stichting met de campagne Listen to your guts, om Nederlanders op te roepen beter naar hun spijsvertering te luisteren en daarmee een deel van de ziektes te voorkomen.

Uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de MLDS blijkt dat in de laatste vijf jaar de zorguitgaven voor maag-, darm- en leveraandoeningen met 14 procent zijn gestegen. Het aantal klinische opnamen vanwege maag-, darm- en leveraandoeningen was in 2019 10 procent van alle klinische opnamen in Nederland. “Deze cijfers onderstrepen dat we als maatschappij het spijsverteringsstelsel niet serieus genoeg nemen”, zegt dr. Mark Bouwens, projectleider research bij de MLDS. “Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen.”

In 2019 overleden ruim 15.500 mensen door aandoeningen aan de maag, darm of lever. Daarvan overleed bijna 84 procent aan kanker van het spijsverteringsstelsel, in de meeste gevallen darmkanker. Huisartsen zien een toename van buikklachten die vaak aan leefstijl gerelateerd zijn, bijvoorbeeld doordat we minder vezels zijn gaan eten.

Met de lijfspreuk Listen to your guts wil de MLDS het belang van een gezonde spijsvertering opnieuw onderstrepen.

Lees hier meer over de campagne.

Altijd op de hoogte blijven?