Maaltijdvervangers vaak ongezonde keuze

afvallen-door-shakes-product

De Consumentenbond constateert dat veel maaltijdvervangers weinig eiwit en juist veel suiker bevatten. Deze combinatie maakt de shakes en repen ongezond om mee af te vallen, stelt de vereniging.

In december 2020 deed de Consumentenbond onderzoek naar maaltijdvervangers. De samenstelling van 23 maaltijdvervangers werd onder de loep genomen. Daarnaast hield de Consumentenbond een enquête onder duizend consumenten over gezonder eten, afvallen en fitter worden.  

Consumentenonderzoek

Een kwart van de deelnemers gaf aan weleens gebruik te maken van maaltijdvervangers. Hierbij kozen de meesten voor het vervangen van een of twee maaltijden per dag.  

attachment-Eiwitreep-300x200

Repen scoren slecht

Van de zeven onderzochte repen heeft geen enkele een gezonde samenstelling. Onderaan staan de repen van The 1:1 diet (Cambridge) en

 Modifast. Deze repen bevatten weinig eiwitten, vezels en gezonde vetten, maar juist wel veel suikers, stelt de ConsumentenbondEiwit is het belangrijkste ingrediënt van een maaltijdvervanger, omdat spierweefselverlies hiermee beperkt wordt. 

Eiwittekort

De Europese voedselautoriteit EFSA geeft aan dat 75 gram eiwit per dag optimaal is voor maaltijdvervangers om mee af te vallen. Dat komt neer op 25 gram per product. Slechts 5 van de 16 shakes uit de test voldoen aan deze hoeveelheid. De repen bevatten maximaal 15 gram eiwit. 

Suikeroverschot

Een gezonde maaltijdvervanger bevat weinig suiker. In een aantal producten loopt het suikergehalte flink op, tot 25 gram per maaltijd. In sommige repen wordt suiker vervangen door glucosestroop of maltodextrine. Volgens de Consumentenbond levert dit alleen maar calorieën op. Shakes die goed uit de test komen zijn van Body & Fit, Orangefit en Foodspring. Zij gebruiken havermeel wat rijk is aan vezels en B-vitamines. 

Weinig verbetering

De Consumentenbond beoordeelde in 2016 ook maaltijdvervangers. Veel producten scoorden toen al onder de maat. Er is sindsdien weinig verbeterd, meldt de vereniging. De shakes van Weight Care en Modifast bevatten nog minder eiwit dan 4 jaar geleden. De shake van The 1:1 diet (Cambridge) bevat nu meer eiwit. Echter bevat hun reep nu meer suikers en minder vezels.  

Lees ook
Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Er is een daadkrachtig politiek beleid nodig om de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon ‘het nieuwe normaal’ te maken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Plant the Future-diner dat op 14 oktober werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in Den Haag.