'Maatregelen preventieakkoord onvoldoende’

attachment-Catering

Nog voordat het ministerie van VWS vrijdag het Nationaal Preventieakkoord presenteert, is de doorrekening van het RIVM al bekend. NRC heeft deze in handen gekregen. Conclusie: de maatregelen zijn niet voldoende om de bevolking gezond te laten leven.

Vrijdag zal VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord presenteren. Een groot aantal organisaties, waaronder fabrikantenkoepel FNLI en supermarktkoepel CBL tekenen het akkoord. Op voedingsgebied zijn de doelen van het akkoord onder meer het terugdringen van overgewicht. In 2040 zou overgewicht onder de bevolking weer onder de 38% moeten zitten (49% nu). Dat doel zou niet worden gehaald volgens een doorrekening van RIVM, zo meldt NRC.

Afspraken

In het Preventieakkoord staan volgens NRC per deelgebied (tabak, alcohol, voeding) de afspraken. Eerder lekte er plannen uit over onder meer goedkopere suikervrije frisdranken en meer accijns op alcohol, maar die plannen hebben het akkoord niet gehaald. Verder meldt NRC dat er onder meer afspraken zijn gemaakt met de levensmiddelenbranche over beperken van kindermarketing, gezondere kantines, suikerreductie in zuivel, caloriereductie in frisdranken en beperken van korting op alcohol van maximaal 25% van de prijs.

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Freasy, verstrekker van kant-en-klare diepvriesmaaltijden, ontvangt groeikapitaal om de online verkoop verder op te schalen. Het is de eerste investeringsronde voor het Rotterdamse bedrijf.