Matig alcoholgebruik tijdens zwangerschap en ontwikkeling van het kind

attachment-alcohol-zwangeren

Het met mate drinken van alcoholische dranken tijdens de zwangerschap is volgens Britse onderzoekers niet gerelateerd aan ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Dit luidde een artikel dat recent gepubliceerd is in het tijdschrift BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Het doel van het onderzoek was om te onderzoeken of het drinken van maximaal twee alcoholische dranken per week tijdens de zwangerschap invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen.

 

Het testen van gedrag en prestaties

Deze prospectieve cohortstudie betrof 10.534 kinderen van zeven jaar oud. De onderzoekers gebruikten gegevens uit interviews die bij de kinderen thuis werden afgenomen en vragenlijsten die ouders en docenten in hadden gevuld. Dit om sociaal en emotioneel gedrag te identificeren (zoals hyperactiviteit, aandachts- of gedragsproblemen). Ook werden de kinderen getest op hun cognitieve prestaties in wiskunde, lezen en ruimtelijke vaardigheden.

 

De vier groepen

De moeders werden in verschillende groepen ingedeeld. Zo waren er moeders die nooit alcoholische dranken dronken, moeders die alleen tijdens de zwangerschap niet dronken, moeders die met mate dronken en moeders die meer dronken tijdens de zwangerschap.

 

Matige drinkers versus niet drinkers tijdens zwangerschap

Kinderen van matig drinkende moeders tijdens de zwangerschap bleken minder gedragsproblemen te hebben vergeleken met kinderen van moeders die niet dronken. Echter, het verschil was niet significant, behalve bij jongens van de matig drinkende moeders. Zij hadden iets minder gerapporteerde gedragsproblemen.

 

Verder scoorden kinderen van matige drinkers beter op cognitieve testen vergeleken met kinderen van niet-drinkers. Echter deze verschillen waren niet statistisch significant, behalve voor het ruimtelijk inzicht bij jongens.

 

De onderzoekers concludeerden dat de meeste verschillen na het statistisch corrigeren verdwenen.

 

‘Veilig, maar bij twijfel onthouden’

John Thorp, hoofdredacteur van BJOG, zegt in een verklaring: ‘Deze bevindingen zijn consistent met de huidige richtlijnen Britse ministerie van Volksgezondheid.’ Toch raad hij aan vrouwen die twijfelen aan om zich te onthouden van alcohol tijdens de zwangerschap.

 

Pat O'Brien, een adviseur in de verloskunde en gynaecologie en woordvoerder van het Koninklijk College van Verloskundigen en Gynaecologen, zegt dat het onderzoek zeer geruststellend moet zijn voor veel vrouwen. Hij zegt: ‘Als je kijkt naar het groeiende bewijs nu, waarvan dit artikel onderdeel uit maakt, dan denk ik dat al het bewijs suggereert dat het drinken binnen deze grenzen veilig is. Maar er zullen mensen zijn die risicomijdend zijn. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Effecten van de voeding van moeders op hun kinderen onderzocht

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...